2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Külföld

Törvényben korlátozza a szenátus Donald Trump felhatalmazását hadművelet indításához

Törvényben korlátozná a szenátus Donald Trump felhatalmazását a hadműveletek indításához. Az amerikai képviselők azután nyújtották be a javaslatot, hogy az elnök kongresszusi konzultáció nélkül döntött az iráni tábornok, Kászim Szolejmáni likvidálásáról január elején. Trump azonban közölte: meg fogja vétózni a javaslatot.

  • Törvényben korlátozza a szenátus Donald Trump felhatalmazását hadművelet indításához

Kászem Szolejmáni képét lengették a gyászolók Teheránban, az iráni tábornok halála utáni 40. napon. Az ünnepségen Szolejmáni végakaratából olvastak fel részleteket miközben bosszúval fenyegettek a perzsa állam második embereként számon tartott tisztviselő meggyilkolásáért.

"Ha a legkisebb hibát is vétitek, mindkettőtökre lecsapunk”

– üzente az Egyesült Államoknak és Izraelnek az Iráni Forradalmi Gárda parancsnoka

Az iráni tábornokot egy amerikai dróntámadásban likvidálták Bagdadban január 3-án, mert Washington szerint Szolejmáni számos amerikai állampolgár haláláért volt felelős. Az akcióra Donald Trump adott utasítást, ám arról nem konzultált előzetesen a kongresszussal és nem is tájékoztatta a törvényhozókat.

A képviselők ezért törvényjavaslatot nyújtottak be, amit most a szenátus is megszavazott. A jogszabály elejét venné, hogy az elnök kongresszusi felhatalmazás nélkül indítson hadműveleteket. A szenátusban nyolc republikánus politikus is a demokratákkal együtt voksolt.

A törvényhozók hangsúlyozták, a törvénymódosítással nem az a szándékuk, hogy megkössék az elnök kezét, hanem, hogy ismét megerősítsék a kongresszus alkotmányban rögzített jogát a háborús cselekmények felügyeletét illetően.

A szavazás előtt az amerikai elnök Twitteren szólította fel a szenátorokat a javaslat elvetésére. Donald Trump úgy fogalmazott,

„ha a kezemet megkötik, Iráni lesz a pálya. Ez nagyon rossz üzenet és a gyöngeség jele lenne.”

A jogszabály elfogadása után pedig az amerikai elnök bejelentette: vétózni fog.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!