2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Törvényben korlátozza a szenátus Donald Trump felhatalmazását hadművelet indításához

Hír TV

2020. február 14., péntek 10:15

Törvényben korlátozná a szenátus Donald Trump felhatalmazását a hadműveletek indításához. Az amerikai képviselők azután nyújtották be a javaslatot, hogy az elnök kongresszusi konzultáció nélkül döntött az iráni tábornok, Kászim Szolejmáni likvidálásáról január elején. Trump azonban közölte: meg fogja vétózni a javaslatot.

Kászem Szolejmáni képét lengették a gyászolók Teheránban, az iráni tábornok halála utáni 40. napon. Az ünnepségen Szolejmáni végakaratából olvastak fel részleteket miközben bosszúval fenyegettek a perzsa állam második embereként számon tartott tisztviselő meggyilkolásáért.

"Ha a legkisebb hibát is vétitek, mindkettőtökre lecsapunk”

– üzente az Egyesült Államoknak és Izraelnek az Iráni Forradalmi Gárda parancsnoka

Az iráni tábornokot egy amerikai dróntámadásban likvidálták Bagdadban január 3-án, mert Washington szerint Szolejmáni számos amerikai állampolgár haláláért volt felelős. Az akcióra Donald Trump adott utasítást, ám arról nem konzultált előzetesen a kongresszussal és nem is tájékoztatta a törvényhozókat.

A képviselők ezért törvényjavaslatot nyújtottak be, amit most a szenátus is megszavazott. A jogszabály elejét venné, hogy az elnök kongresszusi felhatalmazás nélkül indítson hadműveleteket. A szenátusban nyolc republikánus politikus is a demokratákkal együtt voksolt.

A törvényhozók hangsúlyozták, a törvénymódosítással nem az a szándékuk, hogy megkössék az elnök kezét, hanem, hogy ismét megerősítsék a kongresszus alkotmányban rögzített jogát a háborús cselekmények felügyeletét illetően.

A szavazás előtt az amerikai elnök Twitteren szólította fel a szenátorokat a javaslat elvetésére. Donald Trump úgy fogalmazott,

„ha a kezemet megkötik, Iráni lesz a pálya. Ez nagyon rossz üzenet és a gyöngeség jele lenne.”

A jogszabály elfogadása után pedig az amerikai elnök bejelentette: vétózni fog.

Hír TV