2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Külföld

Történelmi mélyponton a török líra

Újabb történelmi mélyponton a török líra. A pénzromlás fő oka a Törökország és az Egyesült Államok közti diplomáciai vita, amit mindkét fél részéről gazdasági szankciók követtek. Erdogan elnök szerint Törökország gazdasága egy nemzetközi támadás áldozata.

  • Történelmi mélyponton a török líra

Sosem volt még ilyen gyenge a török líra: pénteken már elérte a dolláronkénti 6,24-es mélypontot is, mielőtt kissé visszaerősödött. Ezt pedig a lakosság is egyre jobban megérzi. „Ilyen válságok azokban az országokban annak, amiknek nem elég szilárd a gazdaságuk. Éltem Európában, 12 évig laktam Németországban, és semmi ehhez foghatót nem láttam” – mondta egy szakács.

De nemcsak az utca embere látja, hogy nagy a baj: már az elemzők is borúlátóak, amiért a török gazdasági berendezkedés nem tud hatékonyan kezelni egy ilyen valutaválságot.

 „Ez a krízis rendkívül nagy károkat okozhat. Az infláció két számjegyű, de ha a nagyobb képet nézzük, láthatjuk, mennyire aggasztó a török jegybank függetlenségének hiánya. Ez jelentősen visszafogja a befektetéseket” – fogalmazott egy elemző.

A válság fő oka az Amerikával való viszony megromlása. Nemrég terror- és kémvádakkal őrizetbe vettek egy évek óta Törökországban élő amerikai lelkipásztort, és ezt az ügyet nem sikerült elsimítani a felek közti diplomáciai tárgyalásokon

„Az Andrew Brunson tiszteletessel kapcsolatos lépések nem illenek egy stratégiai partnerhez, az Egyesült Államok súlyos tiszteletlenséget követett el Törökországgal szemben” – jelentette ki Erdogan. A diplomáciai pengeváltást kölcsönös gazdasági szankciók követték, és mindkét fél zárolta két-két miniszternek a másik országban lévő javait. Hamarosan pedig újabb amerikai szankciók jöhetnek.

Év eleje óta már 66 százalékkal gyengült a török líra a dollárhoz képest. Erdogan elnök szerint Törökország gazdasága egy nemzetközi támadás áldozata, a lakosságot pedig azzal próbálta megnyugtatni, hogy „náluk van a dollár, velünk viszont a nép van, és velünk van Allah is.”

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!