2023. 01. 29. Vasárnap Adél napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Történelmi alkotmánymódosításról szavaztak Ukrajnában

Megszavazta az ukrán parlament azt az alkotmánymódosítást, ami stratégiai célként határozza meg az EU- és NATO-csatlakozást. Az ukrán elnök eközben arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad hagyni, hogy enyhüljenek az Oroszország ellen az ukrán háború miatt kivetett nemzetközi szankciók.

  • Történelmi alkotmánymódosításról szavaztak Ukrajnában

Történelmi alkotmánymódosításról szavaztak a kijevi parlamentben. A képviselőknek arról kellett dönteniük, hogy stratégiai programmá tegyék Ukrajna számára az EU- és a NATO-csatlakozást.

„Nem adjuk meg a legkisebb esélyt sem senkinek, hogy kételkedjen az euroatlanti elköteleződésünkben. És haladnunk kell tovább, döntést kell hoznunk” - mondta a parlament elnöke még a voksolás előtt. A törvényhozás végül elsöprő többséggel, 321-29 arányban szavazta meg az euroatlanti integráció folytatását.

Ukrajna ilyen irányú törekvései miatt tört ki forradalom, majd polgárháború az országban 2014-ben, és az ország az óta is megosztott: Kelet-Ukrajnában a Moszkva által támogatott oroszbarát erők vannak többségben, a Krím félszigetet pedig el is csatolta Oroszország.

Beszédében Petro Porosenko elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az ukrajnai háború miatt Oroszországra kivetett szankciókat nemcsak feloldani, de enyhíteni sem szabad, amíg Moszkva vissza nem adja a Krímet Ukrajnának.

„Oroszország nem egyszerűen a mi problémánk, hanem fenyegetést jelent az egész civilizált világra. És mi következetesen ellenezzük a kísérleteket az Oroszország elleni szankciós nyomás enyhítésére. Szinte biztos vagyok abban, hogy a szankciók felfüggesztését nem fogjuk hagyni, de érdemes tudni, hogy ott van a szankciók puhításának kockázata is” – hangoztatta Porosenko.

A nyár folyamán Donald Trump amerikai elnök már utalt rá, hogy bizonyos feltételekkel felfüggesztené az oroszok elleni szankciókat; az Európai Unióban pedig az olasz kormány vétózná meg a büntetőintézkedések fenntartását.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Nyílt levelet írt Vona Gábor Dnyipro polgármesterének

Nyílt levelet írt Vona Gábor Dnyipro polgármesterének

„Miután kidühöngte magát, talán ön is érezte, ezzel jócskán túllőtt a célon” - fogalmazott a Jobbik volt elnöke. A visszavonult politikus felhívta Borisz Filatov figyelmét arra, hogy polgármesterként szavainak súlya van, amiért felelősséget kell vállalni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!