2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Külföld

Történelmi alkotmánymódosításról szavaztak Ukrajnában

Megszavazta az ukrán parlament azt az alkotmánymódosítást, ami stratégiai célként határozza meg az EU- és NATO-csatlakozást. Az ukrán elnök eközben arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad hagyni, hogy enyhüljenek az Oroszország ellen az ukrán háború miatt kivetett nemzetközi szankciók.

  • Történelmi alkotmánymódosításról szavaztak Ukrajnában

Történelmi alkotmánymódosításról szavaztak a kijevi parlamentben. A képviselőknek arról kellett dönteniük, hogy stratégiai programmá tegyék Ukrajna számára az EU- és a NATO-csatlakozást.

„Nem adjuk meg a legkisebb esélyt sem senkinek, hogy kételkedjen az euroatlanti elköteleződésünkben. És haladnunk kell tovább, döntést kell hoznunk” - mondta a parlament elnöke még a voksolás előtt. A törvényhozás végül elsöprő többséggel, 321-29 arányban szavazta meg az euroatlanti integráció folytatását.

Ukrajna ilyen irányú törekvései miatt tört ki forradalom, majd polgárháború az országban 2014-ben, és az ország az óta is megosztott: Kelet-Ukrajnában a Moszkva által támogatott oroszbarát erők vannak többségben, a Krím félszigetet pedig el is csatolta Oroszország.

Beszédében Petro Porosenko elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az ukrajnai háború miatt Oroszországra kivetett szankciókat nemcsak feloldani, de enyhíteni sem szabad, amíg Moszkva vissza nem adja a Krímet Ukrajnának.

„Oroszország nem egyszerűen a mi problémánk, hanem fenyegetést jelent az egész civilizált világra. És mi következetesen ellenezzük a kísérleteket az Oroszország elleni szankciós nyomás enyhítésére. Szinte biztos vagyok abban, hogy a szankciók felfüggesztését nem fogjuk hagyni, de érdemes tudni, hogy ott van a szankciók puhításának kockázata is” – hangoztatta Porosenko.

A nyár folyamán Donald Trump amerikai elnök már utalt rá, hogy bizonyos feltételekkel felfüggesztené az oroszok elleni szankciókat; az Európai Unióban pedig az olasz kormány vétózná meg a büntetőintézkedések fenntartását.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor: Magyarország kész támogatni Mark Rutte holland miniszterelnök jelölését a NATO-főtitkári posztra

Orbán Viktor: Magyarország kész támogatni Mark Rutte holland miniszterelnök jelölését a NATO-főtitkári posztra

Magyarország kész támogatni Mark Rutte távozó holland miniszterelnök jelölését a NATO főtitkári posztjára annak a fogadalmának a fényében, hogy teljes mértékben támogatja azt a megállapodást, amely szerint magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat – írta az X portálon Orbán Viktor miniszterelnök.
Az Európai Néppárthoz csatlakozhatnak Magyar Péterék + videó

Az Európai Néppárthoz csatlakozhatnak Magyar Péterék + videó

Ma kiderülhet, hogy Magyar Péterék csatlakoznak-e az Európai Néppárthoz. A politikus emellett azt is bejelentheti, hogy végül felveszi-e az EP mandátumát. Bár korábban többször hangoztatta, hogy nem megy ki az Európai Parlamentbe, de végül ezt megszavaztatta követőivel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!