2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Törökország és Ausztrália viszonyát megterhelte a christchurch-i támadás

Hír TV

2019. március 20., szerda 13:00, frissítve: szerda 14:22

Törökországba utazik az új-zélandi külügyminiszter, hogy személyesen tisztázza a török elnök christchurchi mészárlással kapcsolatos nyilatkozatait. Az új-zélandi külügyminiszter Ankarába utazik, hogy személyesen kérjen magyarázatot Erdogan elnök kijelentéseire, melyeket a christchurch-i mészárlással kapcsolatban tett.

Öt nappal az új-zélandi Christchurch két mecsetében elkövetett terrortámadás után megtartották az első temetéseket. Az iszlám előírásai szerint a halottakat a lehető leghamarabb a földbe kell helyezni. Ez általában egy napon belül meg is történik. Most a késlekedést az okozta, hogy 50 áldozatot kellett azonosítani.

Az új-zélandi őslakók, a maorik hagyományos tánca, a haka egyáltalán nem része az iszlám szokásoknak, de az egyik aucklandi muszlim iskola diákjai ezzel is megemlékeztek a halottakról.

A szigetországban nagyjából 50 ezer vallásos muszlim él, többségük bevándorló, például Pakisztánból és Bangladesből. A két mecsetben a pénteki ima közben elkövetett vérengzés Törökországban kampánytémává vált.

Recep Tayyip Erdogan elnök a március 31-i helyhatósági választások kapcsán beszédeiben rendszeresen felemlegeti a christchurchi terrortámadást. Legutóbb a halálbüntetés visszaállítására szólította fel az új-zélandi kormányt, sőt azt mondta, hogy ha kudarcot vallanak az elkövető megbüntetésében, Törökország megtalálja a módját, hogy megtegye. Erdogan kijelentései miatt Ankarába utazik az új-zélandi külügyminiszter.

Igen, a helyettesem személyesen Törökországban fog rákérdezni ezekre a kijelentésekre. És persze hozzá kell tennem, hogy Törökország az elsők közt fejezte ki együttérzését Új-Zélanddal és a terrortámadásban érintettekkel - mondta Jacinda Ardern. Az új-zélandi miniszterelnök egyben felszólította Erdogant, vonja vissza azt a kijelentését, amelyben iszlámellenességgel vádolja az első világháborúban a Gallipoli-félsziget ostrománál elesett új-zélandi és ausztrál katonákat– mondta Jacinta Ardern új-zélandi miniszterelnök. 

Törökország és Ausztrália viszonyát is megterhelte a pénteki terrortámadás. Scott Morrison miniszterelnök bekérette hivatalába a török nagykövetet, és arra kérte, hogy a török állami televíziók ne sugározzák tovább a christchurchi mészárlás felvételeit. Az ausztrál miniszterelnök azt is bejelentette, hogy az ügyben Ankarában is folytatnak kétoldalú megbeszéléseket. Az ausztrál nagykövet ugyanis találkozik Erdogan kormányának több tagjával.