2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Törökország első űrhajósa és három európai társa indult útnak a Nemzetközi Űrállomásra

Törökország első űrhajósa és három európai társa indult útnak csütörtökön a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

  • Törökország első űrhajósa és három európai társa indult útnak a Nemzetközi Űrállomásra

A SpaceX amerikai űrvállalat Crew Dragon űrhajóját egy Axiom hordozórakéta segítségével lőtték fel a floridai Cape Canaveralben lévő űrközpontból és a tervek szerint 36 órán belül fog csatlakozni a Föld felszíne felett 400 kilométerrel keringő ISS-hez.

A fedélzeten négyen vannak: Alper Gezeravci, a török légierő 44 éves veteránja, Walter Villadei, az olasz légierő 49 éves ezredese és az Ax-3 misszió pilótája, Marcus Wandt,

43 éves svéd pilóta, valamint a spanyol-amerikai kettősállampolgár Michael López-Alegrí­a, a NASA amerikai űrkutatási hivatal nyugalmazott űrhajósa, aki egyben a misszió parancsnoka is.

Gezeravci korábban úgy fogalmazott, kész "a török nép álmait az űr mélységeibe vinni". Az Anadolu török hírügynökségnek adott interjújában ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ISS-re tervezett útja nem öncélú, hanem Törökország űrkutatási céljait szolgálja.

A 14 napos Ax-3 küldetést a texasi székhelyű Axiom Space magánvállalat a NASA-val együttműködve készítette elő. A misszió során több mint harminc kísérlet elvégzését tervezik, amelyek zöme az űrrepülés emberi egészségre, illetve betegségekre gyakorolt hatásait kutatja.

Ez az Axiom harmadik ilyen jellegű - kereskedelmi alapon szervezett - űrmissziója. A vállalat űrhajósonként legkevesebb 55 millió dollárt (19 milliárd forint) kér a szolgáltatásai iránt érdeklődő államoktól, illetve cégektől.

Az Axiom szerint "ez az első teljesen európai kereskedelmi űrhajósmisszió".

Borítókép: Az Axiom Mission-3 tagjai: a svéd Marcus Wandt, a török Alper Gezeravci, az olasz Walter Villadei és a spanyol származású amerikai Michael López-Alegría (b-j), mielőtt a kilövőállásra indulnak a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban 2024. január 18-án. MTI/AP/John Raoux

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Észak-Korea szerint Amerikában rendszerszintű elnyomás van

Észak-Korea szerint Amerikában rendszerszintű elnyomás van

Észak-Korea szerint a világon az Egyesült Államokban a legrosszabb az emberi jogok helyzete, ahol rendszerszintű elnyomás van, etnikumok és vallások közötti konfrontáció zajlik – közölte az ázsiai ország külügyminisztériumi szóvivője, akinek szavait a KCNA észak-koreai hírügynökség idézte.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!