2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

Török-orosz közös járőrözést jelentett be Ankara

MTI

2019. október 29., kedd 19:07

A török kormány kedden bejelentette, hogy Oroszországgal közösen fog járőrözést folytatni Északkelet-Szíriában, miután a nap folyamán letelt a 150 órás, Ankara és Moszkva közötti tűzszünet, amelynek értelmében ki kellett vonulnia a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciának a térségből.

"Az idő lejárt. (A térségben folytatandó) közös járőrözésekkel fogjuk megállapítani, hogy kivonultak-e vagy sem a terroristák" - írta egy Twitter-bejegyzésben Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója. Törökország terrorszervezetnek tartja az YPG-t, amely szerinte a területén tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak szövetségese.

Kedden közép-európai idő szerint délután 4 órakor telt le az a Szíria északkeleti részére vonatkozó 150 órás tűzszünet, amely során az YPG-nek ki kellett vonulnia a Törökországgal közös határ menti térségből 32 kilométeren kívülre. A Kreml küldöttsége kedden Törökországba látogatott, hogy megvitassa a megállapodásnak a részleteit, amelyet Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök kötött október 22-én az oroszországi Szocsi városában. A kedd délutáni ülésen megtervezték a fegyvernyugvást követő lépéseket - tudatta egy közleményben a török védelmi minisztérium.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden Jerevánban bejelentette, hogy a határidő lejárta előtt befejeződött a kurd alegységek kivonása az északkelet-szíriai biztonsági övezetből. A török elnök később Ankarában, a Török Köztársaság megalapításának ünnepén elmondott beszédében elmondta: orosz tisztségviselők arról tájékoztatták a török hatóságokat, hogy az YPG kivonult a térségből a határidő lejárta előtt. Hozzátette: folytatódnak az orosz és török tisztségviselők közötti tárgyalások Szíriával kapcsolatban.

A tűzszünet ellenére összecsapások törtek ki kedden a szíriai kormányerők és a törökpárti felkelők között, amiben a szíriai hadsereg legalább hét tagja és négy lázadó vesztette életét - jelentette a szíriai polgárháború eseményeiről 2011 óta kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet.

Az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi: mind az YPG, mind Törökország a fegyvernyugvás folyamatos megsértéséről számolt be, Ankara aknagránátokkal, gépfegyverekkel, drónokkal és mesterlövészek által végrehajtott támadásokat tulajdonított az YPG-nek.

A török hadsereg október 9-én indított támadást a szíriai kurdok ellen Északkelet-Szíriában, hogy az ott állomásozó amerikai alakulatok kivonása után - állítása szerint - biztonsági övezetet alakítson ki a határ mentén, és kiűzze onnan a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyvereseit. Az SDF fő erejét az YPG képezi.

 

MTI