2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Török-orosz közös járőrözést jelentett be Ankara

A török kormány kedden bejelentette, hogy Oroszországgal közösen fog járőrözést folytatni Északkelet-Szíriában, miután a nap folyamán letelt a 150 órás, Ankara és Moszkva közötti tűzszünet, amelynek értelmében ki kellett vonulnia a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciának a térségből.

  • Török-orosz közös járőrözést jelentett be Ankara

"Az idő lejárt. (A térségben folytatandó) közös járőrözésekkel fogjuk megállapítani, hogy kivonultak-e vagy sem a terroristák" - írta egy Twitter-bejegyzésben Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója. Törökország terrorszervezetnek tartja az YPG-t, amely szerinte a területén tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak szövetségese.

Kedden közép-európai idő szerint délután 4 órakor telt le az a Szíria északkeleti részére vonatkozó 150 órás tűzszünet, amely során az YPG-nek ki kellett vonulnia a Törökországgal közös határ menti térségből 32 kilométeren kívülre. A Kreml küldöttsége kedden Törökországba látogatott, hogy megvitassa a megállapodásnak a részleteit, amelyet Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök kötött október 22-én az oroszországi Szocsi városában. A kedd délutáni ülésen megtervezték a fegyvernyugvást követő lépéseket - tudatta egy közleményben a török védelmi minisztérium.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden Jerevánban bejelentette, hogy a határidő lejárta előtt befejeződött a kurd alegységek kivonása az északkelet-szíriai biztonsági övezetből. A török elnök később Ankarában, a Török Köztársaság megalapításának ünnepén elmondott beszédében elmondta: orosz tisztségviselők arról tájékoztatták a török hatóságokat, hogy az YPG kivonult a térségből a határidő lejárta előtt. Hozzátette: folytatódnak az orosz és török tisztségviselők közötti tárgyalások Szíriával kapcsolatban.

A tűzszünet ellenére összecsapások törtek ki kedden a szíriai kormányerők és a törökpárti felkelők között, amiben a szíriai hadsereg legalább hét tagja és négy lázadó vesztette életét - jelentette a szíriai polgárháború eseményeiről 2011 óta kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet.

Az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi: mind az YPG, mind Törökország a fegyvernyugvás folyamatos megsértéséről számolt be, Ankara aknagránátokkal, gépfegyverekkel, drónokkal és mesterlövészek által végrehajtott támadásokat tulajdonított az YPG-nek.

A török hadsereg október 9-én indított támadást a szíriai kurdok ellen Északkelet-Szíriában, hogy az ott állomásozó amerikai alakulatok kivonása után - állítása szerint - biztonsági övezetet alakítson ki a határ mentén, és kiűzze onnan a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyvereseit. Az SDF fő erejét az YPG képezi.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!