2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Törcsi Péter: Von der Leyen első érdeme, hogy nem Timmermans lett elnök

Nehéz megmondani, hogy mire lehet számítani az Európai Bizottság új elnökétől, Ursula von der Leyen ugyanis teljesen új szereplő EU-s szinten, viszont az első nagy érdemét máris a számlájára lehet írni, vagyis azt, hogy nem Timmermans került ebbe a pozícióba – nyilatkozta a PestiSrácok.hu-nak Törcsi Péter. Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója portálunknak kifejtette: von der Leyen megválasztásához a Fidesz-KDNP szavazataira is szükség volt, így remélhetőleg a jövőben figyelembe fogja venni ezt a gesztust.

  • Törcsi Péter: Von der Leyen első érdeme, hogy nem Timmermans lett elnök

Fontos megjegyezni, hogy Ursula von der Leyen azért volt jó választás, mert kompromisszumos jelölt tudott lenni Timmermans-szal és a csúcsjelölti rendszerrel szemben.

– mondta portálunknak Törcsi Péter.

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója emlékeztetett arra, hogy annak idején Gulyás Gergely azt mondta Donald Trumpról, hogy “nem tudunk róla sokat, de óriási érdeme, hogy megakadályozta, hogy Hillary Clinton legyen az Egyesült Államok elnöke”. 

A szakértő szerint hétgyermekes anyaként Ursula von der Leyen jó eséllyel fontosnak tartja a családok helyzetét és nem viszonyul majd ellenségesen a hagyományos érékekhez. 

Törcsi Péter kifejtette, az EB új elnöke valóban az EU egységességét és a föderális Európa fontosságát hangsúlyozza, de lehetséges, hogy ez egy ugyanolyan “optikai csalódás”, mint korábban Helmut Kohl esetében is, aki mindig az európaiságát emelte ki annak ellenére, hogy valódi, a nemzeti értékeket fontosnak tartó konzervatív politikus volt.

Egy német politikusnak ez szinte kötelező, amikor egy német az EU fontosságát, és az egy egységes európai érdekeket hangsúlyozza, akkor valójában a német érdekekre gondol. Sokkal egyszerűbb ebben a csomagban eladni dolgokat, miután a második világháború óta a németek nehezen beszélnek a patriotizmusról, német nemzeti érdekekről

– fejtette ki a szakértő.

Hozzátette, minden fontos EU-s pozícióval rendelkező politikus, általában feladatának tekinti a föderális Európát hangsúlyozni. 

Törcsi szerint von der Leyen tudja, hogy a V4-eknek, és a magyar kormánynak is szerepe volt a megválasztásában, hiszen a politikus mindössze 9 szavazattal kapott többet a minimumnál, vagyis a Fidesz-KDNP 13 képviselőjének a szavazatára valóban szükség volt ahhoz, hogy így alakuljon. 

A működése során figyelmebe kell majd vennie ezt a gesztust a jövőben. Juncker előtt a bizottsági elnökök általában komolyan vették azt, hogy technokrata szereplői az uniós döntéshozásnak, vagyis a szerződések őrei, akiknek feladata, hogy betartassák a szabályokat a tagállamokkal.

 – mondta Törcsi.

Törcsi arról is beszélt, hogy Jucker már működésének az elején kijelentette, hogy egy új, politizáló stratégiát fog követni, és valóban célkeresztbe is került a szuverenitást fontosnak tartó lengyel- és magyar kormány.

Von der Leyen nem csúcsjelölt, ha komolyan veszi a V4-ek támogatását, akkor a jövőbeni boszorkányüldözések esetén – mint amilyen a hazugságokkal teli Sargentini-jelentés is volt – akkor nem a különböző sorosista NGO-k manipulált jelentéseiből fog tájékozódni, hanem a tényeket veszi majd alapul. A Juncker vezette Bizottság gyakran figyelmen kívül hagyta a tényeket, amikor a közép-európai tagállamok alkotmányos berendezkedését támadta.

– fejtette ki a szakértő. 

PestiSrácok.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!