2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Tömegmészárlást hajtottak végre Maliban

Több mint 60 embert gyilkoltak meg terroristák Maliban. A nyugat-afrikai országban két helyen követtek el támadást iszlamista fegyveresek, egy folyami hajó és katonai tábor ellen. Sajtóinformációk szerint a terrortámadásban 50 terrorista is életét vesztette. Maliban 2012 óta három puccs is volt. Az ország egyes részein az al-Kaidával és az Iszlám állam nevű terrorszervezettel szövetséges szélsőséges csoportok vetették meg a lábukat, amelyek rendszeresen követnek el terrortámadásokat.

  • Tömegmészárlást hajtottak végre Maliban

Több mint hatvan emberrel végeztek terroristák Maliban. A helyi sajtó szerint iszlamista fegyveresek két helyen követtek el támadást :egy folyami hajó és egy katonai tábor ellen. Az áldozatok között legalább 49 civil és 15 katona van. A közlés szerint mintegy 50 terrorista is meghalt a támadásokban.

Maliban a biztonsági és politikai helyzet különösen ingatag. 2012 óta három puccs is volt az országban, és Mali egyes részein az al-Kaidával és az Iszlám állam nevű terrorszervezettel szövetséges szélsőséges csoportok vetették meg a lábukat, amelyek rendszeresen követnek el terrortámadásokat a fegyveres erők és a civil lakosság ellen is.

Az országot 2021 óta irányító katonai kormány júniusban felszólította az ENSZ békefenntartó misszióját, hogy hagyja el az országot.

A MINUSMA nevű ENSZ-különítmény az év végéig távozik Maliból és adja át támaszpontjait a mali fegyveres erőknek. A vizsgálócsoport 2012 óta működik az országban, amikor iszlám szélsőségesek gyakorlatilag az ország egész északi részét megszállták. A kivonásukra azért volt szükség, mert bizalmi válság alakult ki a mali hatóságok és az ENSZ misszió között.

A fegyveresek azóta Nigerben és Burkina Fasóban is aktívak. Mindhárom országban a hadsereg vette át az irányítást. A kialakult szituáció miatt az ENSZ adatai szerint ezreket öltek meg, és hatmillió ember kényszerült otthona elhagyására.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!