2023. 03. 22. Szerda Beáta, Izolda napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napindító 08:00

Külföld

Tömeges letartóztatások Hongkongban

Tömeges letartóztatások voltak Hongkongban. A rendőrök elsősorban ellenzéki politikusokat, volt törvényhozókat és demokráciapárti aktivistákat vettek őrizetbe. Többségük ellen lázítás miatt indult eljárás. Az érintett személyek részt vettek annak az egy évvel ezelőtti előválasztásnak a megrendezésében, amit Peking később törvénytelennek és súlyos provokációnak nevezett.

  • Tömeges letartóztatások Hongkongban

A hongkongi hatóságok szerda reggel több helyszínen is lecsaptak. Elfogtak többek között közszereplőket, ellenzéki politikusokat, egy amerikai állampolgárt és egy emberi jogi ügyvédet is.

Azért kattant rajtuk a bilincs, mert tavaly részt vettek egy előválasztáson. A demokrata és a polgári párti politikusok próbáltak összefogni a Kína barát kormányzattal szemben. Az ellenzék az azóta már elhalasztott parlamenti voksolás előtt rendezte meg az előválasztást, amit Peking törvénytelennek és súlyos provokációnak nevezett.

A letartóztatott ellenzékiek a tavaly elfogadott nemzetbiztonsági törvény első áldozatai.

A lakosokat sokkolta a nem mindennapi rendőrségi akció.

Peking júliusban léptette életbe a nemzetbiztonsági törvényt a városállamban. A nagyhatalom így akarta megfékezni a hónapokig tartó demokráciapárti tüntetéseket.

A sok bírálatot kiváltott jogszabály lényegében betiltotta a tiltakozóakciókat és ezzel - szakértők szerint - felszámolták Hongkong autonómiáját is.

A lázadást, elszakadási törekvések hangoztatását és felforgató cselekményeket is tiltó jogszabály értelmében a városállamnak ki kell adnia Kínának a veszélyesnek ítélt provokátorokat és a hatóságok indoklás nélkül indíthatnak eljárást ellenzéki vezetők ellen is.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Boris Johnson: Ha félrevezettem a parlamentet, nem szándékosan tettem

Boris Johnson: Ha félrevezettem a parlamentet, nem szándékosan tettem

Boris Johnson volt brit miniszterelnök elismerte kedden, hogy egyes nyilatkozataival félrevezethette a londoni parlamentet a koronavírus-járvány idején saját kormánya által elrendelt korlátozások megsértése ügyében, hangsúlyozta azonban, hogy ezt nem szándékosan vagy gondatlanságból tette.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!