2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Tömeges letartóztatások Hongkongban

Tömeges letartóztatások voltak Hongkongban. A rendőrök elsősorban ellenzéki politikusokat, volt törvényhozókat és demokráciapárti aktivistákat vettek őrizetbe. Többségük ellen lázítás miatt indult eljárás. Az érintett személyek részt vettek annak az egy évvel ezelőtti előválasztásnak a megrendezésében, amit Peking később törvénytelennek és súlyos provokációnak nevezett.

  • Tömeges letartóztatások Hongkongban

A hongkongi hatóságok szerda reggel több helyszínen is lecsaptak. Elfogtak többek között közszereplőket, ellenzéki politikusokat, egy amerikai állampolgárt és egy emberi jogi ügyvédet is.

Azért kattant rajtuk a bilincs, mert tavaly részt vettek egy előválasztáson. A demokrata és a polgári párti politikusok próbáltak összefogni a Kína barát kormányzattal szemben. Az ellenzék az azóta már elhalasztott parlamenti voksolás előtt rendezte meg az előválasztást, amit Peking törvénytelennek és súlyos provokációnak nevezett.

A letartóztatott ellenzékiek a tavaly elfogadott nemzetbiztonsági törvény első áldozatai.

A lakosokat sokkolta a nem mindennapi rendőrségi akció.

Peking júliusban léptette életbe a nemzetbiztonsági törvényt a városállamban. A nagyhatalom így akarta megfékezni a hónapokig tartó demokráciapárti tüntetéseket.

A sok bírálatot kiváltott jogszabály lényegében betiltotta a tiltakozóakciókat és ezzel - szakértők szerint - felszámolták Hongkong autonómiáját is.

A lázadást, elszakadási törekvések hangoztatását és felforgató cselekményeket is tiltó jogszabály értelmében a városállamnak ki kell adnia Kínának a veszélyesnek ítélt provokátorokat és a hatóságok indoklás nélkül indíthatnak eljárást ellenzéki vezetők ellen is.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!