2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Többen is eltűntek a hirtelen lezúduló sárlavinában

58 ember tűnt el, 288-at ki kellett menekíteni, és legalább 15-ről gondolják azt a hatóságok, hogy elhunyt egy mexikói sárlavinában. A közép-amerikai országot természeti katasztrófák sújtják az elmúlt időszakban. Az erős esőzések és trópusi viharok hidakat romboltak le, településeket zártak el a külvilágtól és emberek százait kényszerítették többnapos éhezésre.

A dél-mexikói La Pintada nevű falura zúdult sárlavina a közeli hegyekből. Több tucatnyian tűntek el, közel 300-at kellet kimenekíteni, legalább 15 emberről gondolják azt a hatóságok, hogy nem élte túl az áradatot.

A települést önkéntesek és a hadsereg segítségével szabadították ki a sár alól. A helyiek abban bíznak, hogy a sárréteg alatt megtalálják a halottnak hitt embereket, akiket eltemethetnek. „Sok embert betemetett, a falusiak összeállítottak egy listát, hogy kik tűntek el, és azt gondolom, anélkül, hogy rémeket látnék, hogy a sár alatt vannak” – mondta Angel Aguirre megyei kormányzó.


Nem a sárlavina az egyetlen katasztrófa Mexikóban. A hétvégén két trópusi vihar is sújtotta a közép-amerikai országot. Az Ingrid névre keresztelt elvonult, azonban a másik, a Manuel néven emlegetett hurrikánná erősödött.

Bár Manuel később ismét trópusi viharrá gyengült, így is hidakat rombolt le és utakat pusztított el Mexikó déli részén. Ezzel több települést is elzárt a külvilágtól. Többen egy közeli hegytetőn találtak menedéket, amíg a rendőrségi helikopterek az étel- és vízellátmánnyal megérkeztek a helyszínre.

A mexikói pénzügyminisztérium szerint körülbelül 200 milliárd forintnyi peso áll rendelkezésre az államkasszában a több mint egymillió embert érintő vészhelyzet kezelésére.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!