2020. október 29.,
csütörtök, Nárcisz napja

Több tucat tüntetőt vett őrizetbe a rendőrség

MTI

2020. szeptember 9., szerda 14:12

A fehérorosz rendőrség újabb 121 embert vett őrizetbe különféle megmozdulások során - közölte a minszki belügyminisztérium szerdán.

Százhat tüntetőt kedden helyeztek rács mögé. Kedd este elsősorban a fővárosban, Minszkben zajlottak szolidaritási megmozdulások az elfogott ellenzéki vezető, Marija Kalesznyikava mellett. Szemtanúk szerint a biztonsági erők esetenként kegyetlenül léptek fel a tüntetőkkel szemben. A hatóságok úgy tudják, hogy 250-en vettek részt a tiltakozáson, megfigyelők szerint viszont többen.

Szvjatlana Alekszijevics Nobel-díjas író, az ellenzéki Koordinációs Tanács egyetlen szabadlábon lévő és Fehéroroszországban tartózkodó tagja párbeszédre szólította fel Lukasenkát szerdán.

"Lukasenka nem akar az utcával beszélni" - írta Alekszijevics. "De az utca az a több százezer ember, akik minden vasárnap és minden nap az utcára vonulnak. Ez nem az utca, ez a nép" - tette hozzá.

"Nem akarunk szakadást az országunkban" - hangoztatta. "Azt akarjuk, hogy párbeszéd kezdődjön a társadalomban" - húzta alá.

Az írónő egyúttal támogatást kért az orosz értelmiségtől.

"Miért hallgattok, amikor látjátok, hogy egy kis, büszke népen taposnak?" - kérdezte tőlük. "Hiszen a testvéreitek vagyunk" - írta.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartottak elnökválasztást, és Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító Lukasenka elcsalta a választást. Azóta folyamatosak a tiltakozások. A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelöltet közvetlenül a választás után arra kényszerítették, hogy Litvániába távozzon, és azóta ott tartózkodik. A hatalom a jelek szerint most egyenként távolítja el az országból a Koordinációs Tanács tagjait. Szombat hajnal óta három tagját fogták el és toloncolták ki Lengyelországba vagy Ukrajnába. Kalesznyikavát is Ukrajnába akarták kizsuppolni kedd hajnalban, de ő szembeszegült az intézkedéssel, a határátkelőnél összetépte az útlevelét, ezért őrizetbe vették. Az ellenzéki politikus apja szerdán elmondta: a hatóságok arról tájékoztatták a családot, hogy Kalesznyikava Minszkben van, vizsgálati fogságban.

Szerdán újabb ellenzéki vezetőt hurcoltak el civil ruhás, álarcos emberek. Makszim Znakot ismeretlen helyre szállították, házát pedig átkutatták.

Eközben a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerdán egy diplomáciai forrásra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szeptember 14-én Oroszországba utazik.

Moszkva a minszki kormány hűséges támogatója. A Kreml közölte, hogy Lukasenka az energetikai együttműködésről és a regionális konfliktusokról tárgyal majd orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

 

MTI