2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

Több tucat tüntetőt vett őrizetbe a rendőrség

A fehérorosz rendőrség újabb 121 embert vett őrizetbe különféle megmozdulások során - közölte a minszki belügyminisztérium szerdán.

  • Több tucat tüntetőt vett őrizetbe a rendőrség

Százhat tüntetőt kedden helyeztek rács mögé. Kedd este elsősorban a fővárosban, Minszkben zajlottak szolidaritási megmozdulások az elfogott ellenzéki vezető, Marija Kalesznyikava mellett. Szemtanúk szerint a biztonsági erők esetenként kegyetlenül léptek fel a tüntetőkkel szemben. A hatóságok úgy tudják, hogy 250-en vettek részt a tiltakozáson, megfigyelők szerint viszont többen.

Szvjatlana Alekszijevics Nobel-díjas író, az ellenzéki Koordinációs Tanács egyetlen szabadlábon lévő és Fehéroroszországban tartózkodó tagja párbeszédre szólította fel Lukasenkát szerdán.

"Lukasenka nem akar az utcával beszélni" - írta Alekszijevics. "De az utca az a több százezer ember, akik minden vasárnap és minden nap az utcára vonulnak. Ez nem az utca, ez a nép" - tette hozzá.

"Nem akarunk szakadást az országunkban" - hangoztatta. "Azt akarjuk, hogy párbeszéd kezdődjön a társadalomban" - húzta alá.

Az írónő egyúttal támogatást kért az orosz értelmiségtől.

"Miért hallgattok, amikor látjátok, hogy egy kis, büszke népen taposnak?" - kérdezte tőlük. "Hiszen a testvéreitek vagyunk" - írta.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartottak elnökválasztást, és Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító Lukasenka elcsalta a választást. Azóta folyamatosak a tiltakozások. A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelöltet közvetlenül a választás után arra kényszerítették, hogy Litvániába távozzon, és azóta ott tartózkodik. A hatalom a jelek szerint most egyenként távolítja el az országból a Koordinációs Tanács tagjait. Szombat hajnal óta három tagját fogták el és toloncolták ki Lengyelországba vagy Ukrajnába. Kalesznyikavát is Ukrajnába akarták kizsuppolni kedd hajnalban, de ő szembeszegült az intézkedéssel, a határátkelőnél összetépte az útlevelét, ezért őrizetbe vették. Az ellenzéki politikus apja szerdán elmondta: a hatóságok arról tájékoztatták a családot, hogy Kalesznyikava Minszkben van, vizsgálati fogságban.

Szerdán újabb ellenzéki vezetőt hurcoltak el civil ruhás, álarcos emberek. Makszim Znakot ismeretlen helyre szállították, házát pedig átkutatták.

Eközben a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerdán egy diplomáciai forrásra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szeptember 14-én Oroszországba utazik.

Moszkva a minszki kormány hűséges támogatója. A Kreml közölte, hogy Lukasenka az energetikai együttműködésről és a regionális konfliktusokról tárgyal majd orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!