2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Több tízezer tanár hiányzik Németországban

Sajtóinformációk szerint több tízezer szakember hiányzik a német oktatási rendszerből. Az országban már óriásplakátokon toboroznak oktatókat. A probléma kezeléséről Szűr Krisztina tudósított Németországból.

  • Több tízezer tanár hiányzik Németországban

Németországban alig egy hét múlva újraindul minden tartományban az iskola, a kérdés csak az, ki fog tanítani. A Német Pedagógusszövetség számítása szerint idén kb. 40 ezer tanár hiányzik Németország iskoláiban, így mindennapos egyes tanórák törlése. A Német Pedagógusszövetség megkongatta a vészharangot: szerinte az oktatásügy körüli mizériát nyilvánossá kell tenni, hiszen már most is akkora lemaradás van, hogy a tanulók egyötöde a későbbi munkába álláshoz szükséges alapismereteket sem szerzi meg.

A helyzet megoldására több ötlet is született. Tartományi szinten legelfogadottabb ezek közül az, hogy az idősebb tanárokat nem engedik nyugdíjba menni, vagy hogy olyan német vagy külföldi, Németországban élő szakembereket hívnak meg vendégtanárnak, akiknek nincsen pedagógiai végzettsége.

Más ötletek körül ádáz vita alakult ki mind a politikában, mind a kulturális kormányzat és a pedagógus-szakszervezetek között. Ilyen a nem fizetett önkéntes túlóra vállalása, a négynapos iskolai oktatás bevezetése és az osztályok egyesítése egy tanár alatt, ugyanazon osztályteremben.

– Én úgy látom, hogy az oktatás minősége a német bürokrácián áll vagy bukik. Mint szakoktató napi szinten szembesülök nem csak azzal, hogy a női tanárokat csak részmunkaidőre veszik fel és hogy gyakran egy oktató három osztályteremben oktat, ingázva a tanulók között, hanem azt is, hogy a külföldi szakdiplomák honosítása kifizethetetlen, évekbe telik és hogy a német kulturális kormányzat az Európai Unió előírásaival szembe menve az EU-tagállamok egyetemei által kiállított diplomákat egyszerűen nem ismeri el – osztotta meg tapasztalatait tudósítónk.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: Kölcsönös tiszteletre épül a magyar-bajor kapcsolat + videó

Szijjártó Péter: Kölcsönös tiszteletre épül a magyar-bajor kapcsolat + videó

A miniszter hozzátette: "Az elmúlt évek válságaira a magyar gazdaság politika rendre sikeres válaszokat adott, ennek eredményeként tért vissza a magyar gazdaság növekedési pályára, ennek eredményeként döntünk folyamatosan beruházási, export és foglalkoztatási rekordokat, ennek hatására tudtuk visszanyerni versenyképességünket."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!