2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Több száz kilométert buszozott halála előtt a kislány

Újabb országban jelent meg az ebola Nyugat-Afrikában. Maliban egy 2 éves kislány halt meg a kór miatt. Betegen több száz kilométert buszozott a szüleivel, sok utastársát megfertőzhette az úton.

Nyugat-Afrikában öt másik országban van jelen az ebola, és egészségügyi dolgozók bevitték a kórt Spanyolországba és az Egyesült Államokba is. Amerikában a járványügyi hivatal pénteki döntése értelmében minden orvost és ápolót, aki Nyugat-Afrikából tér vissza, automatikusan karanténba zárnak három hétre. Egy ápolónőt már el is különítettek így. Az intézkedést azért vezették be, mert egy ebolafertőzött orvos, aki a múlt héten tért haza, metrózott és egy bevásárlóközpontban is járt, mielőtt kórházba került és így több száz embert fertőzhetett meg. Az idei ebolajárványnak már 4890 halottja van a világon.

Katonák őrzik azt a karantént Maliban, ahol az ország első ebolafertőzöttje meghalt. A 2 éves kislány több száz kilométert buszozott a szüleivel, mielőtt ide került. Az úton sokakat megfertőzhetett. Mali a hatodik fertőzött ország Nyugat-Afrikában. A legtöbb áldozat Libériában, Sierra Leonéban és Guineában volt, minden második beteg életét veszti.

„A helyzet kritikus, még mindig nagyon sok az új fertőzött, tehát az ebola továbbra is terjed, nem sikerült még megfékezni. Az ebola kezelésére létrehozott karanténok telítettsége 75 százalékos, tehát a halálesetek ellenére is folyamatosan érkeznek az új betegek” – mondja Agostino Miozzo, az EU egészségügyi képviselője.

Európa eddig alig 200 millió eurót adott az afrikai járvány megfékezésére. A teljes támogatás Kínával, Amerikával együtt se éri el az egymilliárdot. New Yorkban több százan az utcán követelték, hogy a politikusok vegyék komolyan a fenyegetést és segítsenek az afrikai rászorulókon.

„Az ebola miatt lassan 5 ezer halott van, több száz kisgyerek elárvult, több ezer túlélő pedig számkivetetté válik, megbélyegzik őket. Aki beteg volt, azt a saját közösségéből is kizárják, gyakran enni se kap, senki nem mer odamenni hozzá. Az ebola már nem egészségügyi, hanem társadalmi probléma” – fogalmazott egy tüntető.

Szigorítottak

Az amerikaiak azóta veszik komolyan a veszélyt, hogy az ebola az Egyesült Államokban is megjelent, ráadásul az Afrikából hazatérő egészségügyi dolgozók révén. Egy New York-i orvos metrózott és bevásárlóközpontban is járt, miközben a halálos fertőzést terjeszthette. Miatta szigorítottak a szabályokon, ezentúl minden Nyugat-Afrikából hazaérkező egészségügyi dolgozónak kötelező 3 hét karantén.

„Nagyon komoly a helyzet, az önkéntes karantén nem működik. Emelje fel a kezét, aki hajlandó lenne 21 napot önként otthon maradni. Láthattuk, mi történik, az emberek elunják magukat, különösen, ha semmi tünetük nincs, és inkább kimennek, emberek közé” – indokolta Andrew Cuomo kormányzó az előírást.

Texasban közben az amerikai hadsereg katonái kapnak kiképzést, hogy mi lesz a teendőjük az ebolajárvány esetén. AZ ENSZ szerint a járványt világszerte legkorábban 2015-ben lehet majd megfékezni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!