2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Több száz embert menekített ki Szudánból a német hadsereg

Több száz embernek sikerült kijutni Szudánból a hét végén a német hadsereg (Bundeswehr) légi mentőakciója révén.

  • Több száz embert menekített ki Szudánból a német hadsereg

A német külügyminisztérium és a Bundeswehr hétfői adatai szerint hajnalig 311 embert juttattak ki Kartúmból, Szudán fővárosából a hadsereg Airbus A400M típusú szállítórepülőivel. Németek mellett más, többnyire európai - önálló kimenekítési akciót nem indító - országok állampolgárai is vannak közöttük.

Az ezernél is több katona mozgósításával indított művelet központja egy jordániai légi támaszpont. Egyelőre három A400M-essel menekítik oda az embereket a kartúmi nemzetközi repülőtérről. Az első csoportot - 101 embert - már továbbszállították Berlinbe a légierő (Luftwaffe) egy Airbus A321-es személyszállító gépével, amely hajnalban landolt a német fővárosban.

A művelet egyelőre jól halad, és addig folytatják, amíg "a biztonsági helyzet megengedi" - közölték.

A védelmi minisztérium és a külügyi tárca második próbálkozásra indította el a kimenekítési akciót. Először, még szerdán biztonsági okokból megszakították a műveletet.

A külügyminisztérium adatai alapján néhány száz német állampolgár rekedhetett Szudánban. Kimenekítésüket nagyban nehezíti, hogy a bő egy hete tartó harcok éppen a kartúmi repülőtér körül a leghevesebbek. Igyekeznek tartani a kapcsolatot velük, de a helyzet napról napra nehezebb Kartúmban. Fogytán az ivóvíz és az élelmiszer, az áramkimaradások pedig egyre inkább akadályozzák a kommunikációt.

Szudánban a 46 millió lakosú északkelet-afrikai országot a 2021-es katonai hatalomátvétel óta uraló két katonai vezető, Abdel Fattáh al-Burháni és korábbi helyettese, Mohamed Hamdan Dagalo szakítása torkollt vérengzésbe. Al-Burháni a hadsereg révén, Dagalo a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai szervezet támogatásával igyekszik érvényesíteni akaratát. Az április közepén kezdődött harcokban több százan haltak meg, a sebesültek száma meghaladja a háromezret.

A két tábornok még egymás szövetségese volt Omar el-Besir diktátor rendszerének 2019-es megdöntésekor. Abdel Fattáh al-Burháni - aki a 2021. októberi puccs óta az országot irányító katonai tanács vezetője - azzal vádolja volt társát, hogy a hatalom megszerzésére törekszik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!