2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Több országban korlátozó intézkedéseket vezettek be a vírusmutációk terjedése miatt

  • Több országban korlátozó intézkedéseket vezettek be a vírusmutációk terjedése miatt

A középolasz Umbriában több várost lezárnak a vírusmutációk terjedése miatt

Az új koronavírus brazíliai és angol mutációjának gyors terjedése miatt hétfőtől két hétre karantén alá helyezik Perugia és Terni város térségét, miközben Bolzano ismét vörös, vagyis kiemelten veszélyes zónába kerül át - közölték az egészségügyi hatóságok vasárnap.

A 166 ezer lakosú Perugiát és térségét lezárják hétfő nulla órától. A lakosság kizárólag engedéllyel, vagyis munkavégzés vagy más súlyos indok miatt hagyhatja el lakhelyét. Az élelmiszerboltok kivételével leáll a kereskedelem, vendéglátás és a teljes oktatás visszaáll internetre.

Hasonló korlátozások lépnek életbe a Ternivel szomszédos kisvárosokban és településeken. A karanténrendelkezés február 21-ig érvényes.

A zárlatot a SARS-CoV-2 vírus brazíliai és angol mutációjának gyors terjedése miatt vezetették be. A Brazíliában kialakult koronavírus-mutációt február legelső napjaiban mutatták ki umbriai betegeken, és számuk péntekre már átlépte a negyvenet.

A szintén közép-olaszországi Abruzzo tartományban a 14 év feletti diákok visszatérnek a távoktatásra. Pescara városában a tantermi oktatást minden évfolyamon felfüggesztik.

Hétfőtől ismét kiemelten járványveszélyes, vörös színű zónába helyezik vissza Bolzanót és környékét egészen február 28-ig.

Ezzel egy időben Olaszország nagy részén tovább enyhítették a korlátozásokat. Továbbra is tizenhat tartomány tartozik a kevésbé veszélyes, sárga színű térségbe, ahol napközben nyitva tarthatnak a bárok, éttermek, és újranyitottak a múzeumok is. Az érintett tartományok már azt sürgetik, hogy a bárok, kávéházak és éttermek 18 óra helyett este tízig tarthassanak nyitva.

Oldották a korlátozásokat Trentinóban is, miközben a régió másik fele, vagyis Alto Adige továbbra is közepesen veszélyes térségnek számít. Ugyanígy közepes fokozatba tartozik Puglia, Szicília és Umbria karanténon kívüli része, ami azt jelenti, hogy továbbra sem dolgozik a vendéglátóipar, és nem lehet elhagyni a városok, települések területét.

A járvány kezdete óta több mint 91 ezren haltak meg Olaszországban a Covid-19 betegség szövődményeiben. Csak január elseje óta 16 ezer beteg hunyt el. A halottak életkor átlaga 82 év.

A tervek szerint kedden kezdődik meg az AstraZeneca által kifejlesztett védőoltás terjesztése, a vakcinából valamivel kevesebb mint 250 ezer dózis érkezik az első szállítmánnyal. Az oltóanyagot az 55 év alattiak kapják meg, elsőként a pedagógusok és más oktatási dolgozók, a fegyveres erők és rendfenntartók tagjai, a börtönőrök és a büntetés-végrehajtási intézetek lakói.

 

Korlátozó intézkedéseket vezettek be a norvégiai Bergenben

Szigorú korlátozásokat vezettek be a Norvégia délnyugati részén fekvő Bergenben és a környékbeli településeken, hogy megfékezzék a jóval fertőzőbb koronavírus-mutációk gyors terjedését.

Az intézkedések között szerepel az üzletek, valamint a könyvtárak, múzeumok edzőtermek, uszodák és sportközpontok ideiglenes bezárása. Az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak továbbra is működhetnek.

"Szigorúbb intézkedésekre van szükség azokon a településeken, amelyeken a fertőzőbb vírusváltozatok terjednek" - jelentette ki Bent Hoie egészségügy-miniszter.

A második legnagyobb norvégiai város, Bergen vezetése közölte, hogy több fertőzöttnél mutatták ki a Nagy-Britanniából, illetve Dél-Afrikából származó vírusváltozatot. Mindkét mutáció jóval fertőzőbb az eredeti vírusnál.

A fertőzöttek két bergeni építkezésen dolgoztak, ezeket le is zárták.

Roger Valhammer, Bergen polgármestere újságírók előtt közölte, hogy különösen tartanak a dél-afrikai vírusváltozattól.

Bergen és az érintett települések dolgozóit felszólították, hogy lehetőség szerint dolgozzanak távmunkában, kerüljék a nem halaszthatatlan utazásokat és a családon kívüli érintkezéseket.

A nyilvános eseményeket - a temetések kivételével - február 14-ig betiltották.

A helyi hatóságok szükség esetén bezárathatják az iskolákat és az óvodákat, míg a főiskolákon és az egyetemeken távoktatásra térnek át.

Az embereknek azt ajánlják, hogy közterületen viseljenek maszkot.

Bergen térségében tíz településen is hasonló korlátozásokat vezetnek be.

Az 5,3 milliós népességű Norvégiában mintegy 64 600 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 vírus, a betegség szövődményeibe 582 ember halt bele.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!