2023. 12. 10. Vasárnap Judit napja
Jelenleg a TV-ben:

Tisztelet a tudósoknak! - Nobel-díj-átadó 2023

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Több ország letiltotta az angol gépek fogadását

Már négy ország nem fogadja az Angliából érkező repülőjáratokat és vonatokat, miután Hollandiában is megjelent a szigetország déli részén felbukkanó új koronavírustörzs. A járvány terjedésének megakadályozására a brit kormány is határozottan lépett fel: mától egész Délkelet-Angliát teljes zárlat alá vonják.

  • Több ország letiltotta az angol gépek fogadását

Január 1-jéig biztosan nem száll le olyan repülőgép az amszterdami Schiphol légikikötőjében, amely az Egyesült Királyságból indult. A holland kormány felfüggesztette a szigetországból érkező járatok fogadását, miután Hollandiában is találtak egy személyt, aki a koronavírusnak a briteknél terjedő új törzsével fertőződött meg. Hasonló tiltást vezetett be Belgium, valamint Olaszország, és Ausztria is. Így nem járnak a La Manche csatorna alatt közlekedő vonatok sem.

A vírus mutációja az eddigieknél 70 százalékkal gyorsabban terjed, de nem okoz súlyosabb megbetegedéseket, és arra sem utal semmi jel, hogy a védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új törzzsel szemben. De az óvatosság nem árt

- állítják a szakemberek.

Aki tehette még vasárnap elhagyta a brit fővárost

Kiürültek London utcái. Aki tehette még vasárnap délután elhagyta a brit fővárost, az éjféltől életbe lépő szigorítások előtt. Dél-Kelet Angliában a karácsonyi és szilveszteri időszakban kötelező karantént írnak elő, ez alól a munkába járás és az oktatás jelent kivételt. Mind emellett maximum 6 fős összejöveteleket engedélyeznek.

A brit egészségügyi miniszter szerint nem szeretnék az ünnepeket teljesen törölni, de amíg nem sikerül visszaszorítani a járványt, szükség van a szigorításokra. Londonban a koronavírus fertőzések 60 százalékát az új vírustörzs okozza.

Leállt a forgalom Dover kikötőjében

Leállt a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében hétfőn, mert a francia oldalon nem fogadják a teherforgalmat a Nagy-Britanniában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt. 

A doveri kikötői hatóság hétfő hajnali közleménye szerint a kompterminálokból "további értesítésig" sem a személy-, sem a teherjárművek nem tudják elhagyni Nagy-Britanniát.

Ez olyan járművekre vonatkozik, amelyekkel emberek - gépkocsivezetők, utazószemélyzet, utasok - is átkelnének Franciaországba. Az utazószemélyzet és utasok nélküli teherszerelvények átkelését a francia hatóságok továbbra is engedélyezik.

Az átkelő teherforgalomban gyakori, hogy csak a pótkocsikat viszik fel a kompokra, és ezeket a szerelvényeket a szemközti parton várják helyi szállítmányozó cégek nyerges vontatói.

A doveri kikötői hatóság hétfői közleménye szerint a francia oldalon elrendelt korlátozás várhatóan 48 óráig lesz érvényben.

A Franciaországból Nagy-Britannia felé tartó forgalmat az intézkedés nem érinti.

Dover és a szemközti Calais a világ két legforgalmasabb nemzetközi tengeri kompkikötője; a karácsonyi áruszállítási csúcsidőszakban naponta átlagosan tízezer kamion kel át a két dokk között.

A brit Élelmiszer- és Üdítőital-szövetség (FDF) vezérigazgatója, Ian Wright hétfői nyilatkozatában közölte: a Dover és Calais közötti átkelő teherforgalom felfüggesztése komoly fennakadást okozhat karácsony előtt a friss élelmiszerek nagy-britanniai kínálatában, illetve a brit élelmiszerek és italáruk exportjában.

Wright szerint fennáll annak a kockázata, hogy a kontinensről nagy-britanniai célállomásra tartó kamionok sofőrjei sem lesznek hajlandók átkelni, ha attól kell tartaniuk, hogy nem tudnak visszautazni.

Az FDF vezetője felszólította a brit kormányt, hogy sürgősen vegye rá Franciaországot a korlátozás feloldására.

A Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) ugyanerre szólította fel a brit kormányt. A szervezet ugyanakkor közölte, hogy a korlátozás nem okoz azonnali áruhiányt Nagy-Britanniában, mivel a kiskereskedelem karácsony közeledtével már feltöltötte raktárait.

Az új koronavírus-variáns angliai terjedése miatt több európai ország - Franciaország, Belgium, Hollandia, Németország, Ausztria, Írország, Olaszország, Horvátország, Bulgária, Románia, a balti országok -, valamint Törökország, Izrael, Kuvait, Kanada és Salvador a Nagy-Britanniából érkező közvetlen légi járatok hosszabb-rövidebb idejű felfüggesztését is bejelentette. Nem fogad kompokat Nagy-Britanniából Hollandia sem.

A Eurotunnel, a La Manche csatorna alatt húzódó vasúti alagút üzemeltetője vasárnap éjjeltől lezárta a délkelet-angliai Folkestone-ban működő terminálját a Calais-ba tartó forgalom elől, jóllehet a francia oldalról továbbra is át lehet kelni vasúton Nagy-Britanniába.

Olaszország egésze vörös zónának számít az ünnepeket alatt

Olaszországban is más lesz az idei karácsony, mint a korábbi esztendőkben. A koronavírus-járvány elleni küzdelem érdekében teljes zárlatot rendelnek el december 24-e és 27-e, valamint december 31-e és január 6-a. között. Ezeken a napokon Olaszország egésze vörös zónának számít majd.

A bejelentés hírére az emberek ellepték a bevásárlóközpontokat Rómában, hogy még időben beszerezhessék az ajándékokat és a szükséges élelmiszereket a karantén idejére.

Torlódás a határokon

 

És megindult a tömeg a balkáni országok felé is. A közelgő ünnepek miatt, a Nyugat-Európából érkező vendégmunkások tucatjai okoznak hatalmas torlódásokat a határokon.

A járvány visszaszorítása érdekében hétfőtől széleskörű gyors antigén tesztelést indít a lakosság körében Szlovénia. A fővárosban naponta kétezer tesztet végeznek majd, összesen pedig mintegy félmillió embert szeretnének megvizsgálni.

A cél az, hogy kiszűrjék azokat a tünetmentes vírushordozókat, akik nem is sejtik, hogy fertőzöttek lehetnek.

Hír TV/MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Karikó Katalin átvette a Nobel-díjat + videó

Karikó Katalin átvette a Nobel-díjat + videó

Vasárnap adta át a svéd király a tudományos élet legnagyobb elismerését, a Nobel-díjat. Krausz Ferencen kívül Karikó Katalint is kitüntették Stockholmban. A HírTVélőben közvetítette a rangos ceremóniát.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!