2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

Több nagyvárosban is tüntettek Zimmerman felmentése miatt

Több amerikai nagyvárosban is tüntettek, miután vasárnap felmentették George Zimmermant, aki tavaly februárban agyonlőtt egy fegyvertelen fekete fiút. A rendőrség Los Angelesben több demonstrálót őrizetbe vett. Az amerikai igazságügy-minisztérium továbbra is vizsgálja az ügyet, egy emberi jogi szervezet pedig polgárjogi eljárást indít Zimmerman ellen.

Továbbra sem nyugszanak a kedélyek a George Zimmermant felmentő ítélet után. A döntés számos amerikai nagyvárosban rasszizmusellenes tüntetéseket robbantott ki. Los Angelesben két egymást követő éjszaka is demonstráltak. A rendőrség többeket őrizetbe vett, miután felszólításra sem voltak hajlandók elhagyni a tüntetés helyszínét; a hatóságok keményebb fellépést ígértek a további megmozdulásokra.

Vasárnap az esküdtszék ártatlannak találta Zimmermant, aki februárban agyonlőtt egy Trayvon Martin nevű 17 éves fegyvertelen fekete fiút. Az önkéntes rendész gyanúsnak vélte a sötét utcán sétáló kapucnis fiút, és a rendőrségi utasítás ellenére követni kezdte.


Ezután dulakodás tört ki köztük, a fiú leütötte Zimmermant, majd el akarta venni a férfi fegyverét. Zimmerman ekkor lőtte le Martint. A közvélemény egy része szerint a férfi rasszista indítékból ölt. „Szerintem minden amerikainak oka van félni attól, hogy miközben a gyermeke nem csinál semmi rosszat, megölik, önvédelemre hivatkoznak, 4-5 különböző, összefüggéstelen történetet mesélnek el, és mégis megússzák” – mondta egy emberi jogi aktivista.

A 6 esküdt fele eredetileg bűnösnek akarta ítélni, és csak 16 órányi egyezkedés után változtatták meg álláspontjukat. Az amerikai igazságügy azt ígérte: tovább foglalkoznak az esettel. „Az Igazságügyi Minisztérium osztja az önök aggodalmait, és vizsgálatot indítottunk az ügyben” – jelentette ki Eric Holder amerikai főállamügyész.

Egy, a színes bőrűek jogait védő szervezet közben polgárjogi eljárást kezdeményezett Zimmerman ellen, aki közben arra kérte a hatóságokat, hogy szolgáltassák vissza neki a gyilkos fegyvert.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Elbaltázott beruházások a fővárosban

Elbaltázott beruházások a fővárosban

Karácsony Gergely, Budapest jelenlegi vezető a korábbi vezetés által megtervezett beruházások jó részét nem tudta vagy akarta tető alá hozni csaknem öt év alatt - hívta fel rá a figyelmet a Magyar Nemzet.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Megengedhetőnek tartja, hogy Macron francia elnök NATO-katonákat küldene Ukrajnába?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!