2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Több mint kétmillióan szenvednek mentálhigiéniás problémáktól Hongkongban a tüntetések nyomán

Több mint kétmillióan szenvednek mentálhigiéniás problémáktól Hongkongban az immár hét hónapja húzódó tüntetéshullám nyomán - derül ki a The Lancet című egészségügyi szaklapban publikált egyik felmérésből.

  • Több mint kétmillióan szenvednek mentálhigiéniás problémáktól Hongkongban a tüntetések nyomán

A hongkongi kutatók által végzett felmérés adatai szerint minden harmadik hongkongi felnőttnél jelentkeztek (PTSD) egyes tünetei, a mentális betegséggel küzdők száma ezzel hatszor nagyobb volt, mint a 2015-ös Occupy demokratapárti mozgalom után. A város felnőtt lakosságának emellett mintegy 11 százalékánál léphetett fel depresszió a múlt év során, ami ötszöröse a 2009 és 2014 között regisztrált 2 százaléknak. A tanulmány szerzői szerint a mentálhigiéniás problémák széleskörű jelenléte a társadalomban olyan mértékű, mint amilyen jelentős természeti katasztrófák, fegyveres konfliktusok vagy terrortámadások után szokott fellépni.

A felmérést végző kutatók az adatok tükrében azt javasolták a hongkongi kormányzatnak, hogy tegyen lépéseket a mentálhigiéniai ellátás fejlesztése érdekében. Számításaik szerint ugyanis a közellátásban ezen a területen csaknem 12 százalékos forgalomnövekedésre lehet számítani. Gabriel Leung, a Hongkongi Egyetem orvostudományi karának rektora, aki maga is közreműködött a felmérésben, a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lapnak elmondta: Hongkong nem rendelkezik elegendő forráshoz ekkora mértékű mentálhigiéniás probléma kezelésére.

A The Lancetben publikált felmérés az eddigi legnagyobb léptékű, amit Hongkongban a lakosság mentális egészségének feltérképezésére végeztek: több mint 18 ezer 18 éven felüli hongkongival töltettek ki kérdőíveket. Emellett a vizsgált időszak tekintetében is a legnagyobb terjedelmű volt a kutatás, ugyanis az elmúlt tíz év, vagyis a 2009 és 2019 közötti periódus adatait hasonlították össze.

Hongkongban immár hetedik hónapja zajlik az a tüntetéshullám, amelyet eredetileg az azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, mára azonban a várost irányító, Peking-barát kormányzattal szembeni, általános tiltakozássá alakult. A demonstrációk során rendszeressé váltak a rendőrök és a tiltakozók közötti összecsapások, amelyek során a rendőrség könnygázt és vízágyút vet be a tömeg feloszlatására, de sok esetben ennek a környéken lakók is áldozatul esnek. A tüntetők pedig gyakran közlekedést megbénító akciókat hajtanak végre, jelentősen megnehezítve a mindennapi életet a hétmilliós lakosú városban.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!