2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

Több mint ezer gyermek halt meg idén szudáni menekülttáborokban

Több mint 1200 gyermek halt meg idén szudáni menekülttáborokban kanyaró és alultápláltság miatt, és további sok ezer gyermeket, köztük újszülötteket fenyeget olyan halálozás, amely elkerülhető lenne - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

  • Több mint ezer gyermek halt meg idén szudáni menekülttáborokban

Allen Maina, a főbiztosság közegészségügyi vezetője kedden Genfben elmondta, hogy több mint 1200 ötévesnél fiatalabb gyermek vesztette életét május óta a Fehér-Nílus államban. "Attól tartunk, hogy ez a szám tovább fog emelkedni" - tette hozzá.

Az ENSZ aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az előrejelzések szerint az év végéig születendő 333 ezer gyermek közül "sok ezer újszülött" várhatóan nem marad életben.

"Az újszülötteknek és az édesanyáknak szakképzett szülészeti ellátásra lenne szüksége egy olyan országban, ahol milliók rekedtek háborús övezetekben vagy kényszerültek lakóhelyük elhagyására, ahol az egészségügyi ellátásban súlyos hiányosságok vannak, és ahol napról-napra egyre kevesebb az esély az ilyen ellátásra" - közölte James Elder, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szóvivője a keddi genfi tájékoztatón.

Szudánban havonta 55 ezer gyermek szorul egészségügyi ellátásra súlyos alultápláltság miatt, de a fővárosban az ilyen esetekre létrehozott központok közül ötvenből mindössze egy működik, Nyugat-Darfúrban pedig tízből egy - emlékeztetett Elder

Szudánban közel fél éve fegyveres konfliktus dúl Abdel Fattáh al-Burhán szudáni vezető és az egykori alelnöke, Mohamed Hamdan Dagalo vezette Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai szervezet között. Az ország egészségügyi ellátórendszere összeomlott, az egészségügyi dolgozók és a gyógyszerellátás területén is hiány alakult ki.

Borítókép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!