2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Több mint 90 százalékban hatásos az amerikai-német oltóanyag

Több mint 90 százalékban hatásos az amerikai-német fejlesztésű oltóanyag - ezt állítják a szakemberek. Úgy számolnak, hogy két hét múlva tudják kiváltani az amerikai szakhatóság rendkívüli engedélyét a forgalomba hozatalhoz. Az orosz egészségügyi minisztérium szerint a saját fejlesztésű vakcinájuk, a Szputnyik is 90 százalék feletti hatékonyságot mutat. Az oltóanyag a héten kerül először ipari mennyiségben az orosz kórházakba.

  • Több mint 90 százalékban hatásos az amerikai-német oltóanyag

Az amerikai-német oltóanyagból az idén nagyjából 50 milliót, jövőre pedig már 1,3 milliárd adagot tudnak majd előállítani. Mindenkinek két adagot kell kapnia a védettséghez.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke máris bejelentette, hogy

a 450 millió lakosú Európai Unió 300 millió adagot kíván vásárolni belőle.

Ez az uniós állampolgárok egyharmadának beoltását jelentheti majd.

Az uniónak már élő szerződése van oltóanyagok szállításáról, egy francia, egy brit-svéd és egy amerikai gyógyszergyártóval is.

Az amerikai-német vakcina gyártás viszont még az utolsó jóváhagyás előtt elkezdődik, hogy minél hamarabb és minél több adag készülhessen belőle.

A koronavírus elleni ígéretes fejleményt a Twitteren köszöntötte Donald Trump amerikai elnök.

Gondjaink végének kezdeténél járunk

- fogalmazott kissé bonyolultan Boris Johnson, hangsúlyozva, hogy ez az egy hír önmagában még nem jelenti a megoldást, és a lehető legnagyobb hiba lenne az óvintézkedések lazítása.

A német egészségügyi miniszter is bizakodóan fogalmazott.

A vakcina Fénysebesség nevű fejlesztési programja még tavasszal, a világjárvány első heteiben elindult.

A német szakhatóság áprilisban adta meg az engedélyt az oltóanyag emberi tesztelésére. Az Egyesült Államokban májusban kezdődtek a klinikai tesztek.

A tesztelés utolsó, harmadik fázisa július 27-én kezdődött, hat országban, 40 ezer ember részvételével.

Az adatok egy külső, független testület előzetes elemzése alapján azt mutatják, hogy az oltás a beadás utáni 28. naptól védettséget biztosít. Igaz, arról még nincsenek pontos adatok, hogy ez mennyire tartós.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója üdvözölte a bejelentést. Biztatónak nevezte az eredményeket.

Jól halad az orosz oltóanyag tesztelése is

Hasonlóan jól halad az orosz oltóanyag tesztelése is. Sőt a Szputnyik vakcina kiszállítását már meg is kezdték a kórházakba és rendelőkbe. Külföldre még nem adnak el belőle, mert még tart a klinikai kísérletek harmadik fázisa. Moszkvában 40 ezer ember vesz részt benne. 

Az orosz egészségügyi minisztérium azt közölte, hogy vizsgálataik szerint ez az oltóanyag is 90 százaléknál nagyobb védelmet nyújt majd.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!