2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Külföld

Több mint 800 áldozata van az elmúlt években történt keresztényellenes támadásoknak

Évtizedek óta követnek el szélsőségesek terrortámadásokat keresztények és keresztény közösségek ellen. 2000-ben például egy katolikus papot gyilkoltak meg Indiában a hite miatt. 2010-ben pedig Egyiptomban lőttek le hét kopt hívőt, amikor a karácsonyi éjféli miséről jöttek ki. Az elmúlt két évtizedben legalább huszonhat terrortámadás történt keresztények ellen, a merényletekben legalább 800-an haltak meg.

  • Több mint 800 áldozata van az elmúlt években történt keresztényellenes támadásoknak

Majd húsz évvel ezelőtt Szumátra szigetén fanatikusok robbantottak fel bombákat keresztény templomok előtt a karácsonyi misére gyülekező emberek között. Tizenhárom ember meghalt és százan megsebesültek. 2005-ben pedig Gebran Tueni libanoni keresztény képviselő, újságíró halt meg, amikor Bejrútban pokolgépet robbantottak fel terroristák.

A koptok karácsonyi éjféli miséjéről távozókra nyitottak tüzet ismeretlenek 2010. január 7-én az egyiptomi Luxor közelében. Hét ember halt meg. Három évvel később, szintén karácsonykor autóba rejtett bombákat robbantottak fel terroristák Bagdad keresztények lakta negyedében. Akkor 38-an vesztették életüket, több tucatnyian pedig megsérültek.

2015-ben 148-an vesztették életüket Kenyában, amikor a szomáliai Al-Shabaab terrorcsoport álarcos fegyveresei egy egyetemi kollégiumot támadtak meg.

Nigériában tavaly júniusban pedig több mint 200 emberrel végeztek a muszlim vallású, nomád életmódot folytató fulani népcsoport fegyveres tagjai, akik a helyi keresztény földművesek ellen indítottak támadásokat.

Idén január végén húsz katolikus hívővel végeztek a Fülöp-szigeteken iszlamista szélsőségesek, amikor két bombát robbantottak az ország déli részén egy templom mellett: az első pokolgép a katedrálisnál lépett működésbe a mise alatt, a második röviddel később ugyanott, amikor megkezdődött a mentés. Az elmúlt két évtizedben legalább huszonhat terrortámadás történ kereszttények ellen, a merényletekben legalább 800-an haltak meg.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!