2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Több mint 2600 rab kapott kegyelmet Kubában

Több mint 2600 rab kapott kegyelmet Kubában - közölte az állami sajtó pénteken.

  • Több mint 2600 rab kapott kegyelmet Kubában

A kommunista állam a világ országai közül az egyik legmagasabb számaránnyal rendelkezik a bebörtönzötteket illetően.

A pénteki közlés szerint a kubai államtanács 2604 fegyencet részesített kegyelemben, bár a szabadon engedettek lajstromát nem közölték.

A Granma című kubai kommunista pártlap szerint a testület a rabok magaviselete, a szabadságvesztésből letöltött idő, az általuk elkövetett bűncselekmény jellege, illetve esetleges egészségügyi panasza alapján döntött. Előnyben részesítette a nőket, a fiatalokat és az időseket, ugyanakkor a gyilkosságért, nemi erőszakért, zaklatásért, kábítószer kereskedelemért, korrupcióért elítéltek, valamint a bűnismétlők esetében kizárta az idő előtti szabadulás lehetőségét.

A kegyelemben részesültek mind letöltötték a kiszabott börtönbüntetésük legalább harmadát.

A kubai hatóságok nem tesznek közzé rendszeresen adatokat a szigetországban fogva tartottakról. 2012-es információk szerint a 11,2 milliós sziget 57 337 lakója volt rácsok mögött.

Világszintű összehasonlításban ezzel Kuba hatodik helyre került az egy főre eső bebörtönzöttek számát tekintve, bár az Egyesült Államok így is megelőzte a londoni székhelyű Institute for Criminal Policy Research bűnügyi szakpolitikai kutatóintézet szerint.

A Kubai Foglyok Védelmezői nevű jogvédő csoport viszont azt állítja, hogy a bebörtönzöttek száma jóval meghaladja a hivatalosan elismert adatokat. A madridi székhelyű szervezet szerint Kubában 123 ezren vannak börtönben, ami a lakosság 1 százalékának felel meg.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!