2021. május 7.,
péntek, Gizella napja

Több mint 20-an vesztették életüket az Eta hurrikán miatt Mexikó délkeleti részén

MTI

2020. november 8., vasárnap 10:52

Már 22-en meghaltak, további öt ember pedig eltűnt az Eta nevű hurrikán pusztítása nyomán a délkelet-mexikói Chiapas és Tabasco államokban, a helyszínre sietett Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök.

A jelenleg Kuba, a Kajmán-szigetek és az egyesült államokbeli Florida felé tartó természeti jelenség a hivatalos információk szerint emberek ezreit sújtotta, házakat, utakat rombolt le, terméseket tett tönkre, pusztítása nyomán többen eltűntek.

A chiapasi kormány polgári védelmi szolgálata a természeti jelenség által sújtott 12 régióról, 4280 lakásról számolt be, a földcsuszamlások több tucat utat zártak el, 10 folyó és patak öntött ki medréből. A hurrikán keltette áradások és földcsuszamlások 12 közösséget vágtak el a külvilágtól.

A mexikói elnök eközben szülőföldjére, Tabasco államba sietett, ahol a helyi polgári védelem szerint újabb két ember vesztette életét, mintegy 90 ezer embert ért kár, nyolcezren elmenekültek, és legalább 12 településben keletkeztek károk.

 

Hónapokba is beletelhet, míg kiássák a sárlavina borította guatemalai faluban rekedtek holttesteit

Hónapokba is beletelhet, míg kiássák az áldozatok holttesteit abban a guatemalai faluban, amelyet az Eta nevű hurrikán miatt sárlavina temetett maga alá feltehetően 150 lakossal - közölték a mentők.

A falu, Queja a közép-amerikai ország középső részén fekszik. A hurrikán kedden csapott le Guatemalára és a felhőszakadás szerdán okozta a földcsuszamlást. Egy helyi nő 22 rokonát veszíthette el, nem sok remény van túlélőkre.

A mentés a tragédia után csak egy nappal kezdődhetett el. A falu 22 kilométerre van a legközelebbi várostól, San Cristobal Verapraztól, de az odavezető út gépjárművel járhatatlanná vált, és a mentőcsapatok csak egynapos gyaloglással tudtak eljutni a katasztrófa helyszínére.

Közel százan dolgoznak a mentésen: 55 katona, 25 tűzoltó és 15 rendőr. A hőmérséklet fagypont körüli, ami igencsak megnehezíti az ásást. A mentők a sárréteg vastagságát még megbecsülni sem tudják, és megfeszített munkájuk ellenére szombatig csak három holttestet tudtak felszínre hozni.

 

MTI