2023. 09. 26. Kedd Jusztina napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szomszédaink a magyarok - Auzstria, Horvátország, Szlovénia 03:00

Külföld

Több már a bevándorló az olaszországi Lampedusán, mint a helyi lakos

Robbanásig feszült a helyzet Lapmpedusán, ahol szerdán már több bevándorló volt, mint helyi lakos. A hét első felében mintegy 8000 afrikai érkezett Olaszországba a tengeren. Közben Németország bejelentette, hogy nem vesz át önkéntesen bevándorlókat, Franciaország pedig további 200 katonát küld az olasz határra, hogy senki se tudjon átjutni rajta. Lampedusa polgármestere a hadsereg bevetését kéri a kormánytól.

  • Több már a bevándorló az olaszországi Lampedusán, mint a helyi lakos

Kilátástalannak tűnik Olaszország helyzete, ahová idén szeptemberig 124 ezer ember érkezett illegálisan. Az afrikai országokon végigsöprő természeti katasztrófák és gazdasági válság hatására, megállíthatatlannak tűnik az Európa felé igyekvő emberek áradata. Görögország kerítést épít a határán, Málta nem fogad segélyhívásokat, egyedül Olaszország segít a tengeri mentésben és az érkezők fogadásában.

"Ennek a kormánynak csendben kell maradnia, mert amikor a magyar és lengyel barátai nem akartak senkit átvenni, akkor azt mondták, hogy jól teszik, mert a nemzeti érdekeiket védik. Most pedig ez az eredménye" - ezt mondta Giuseppe Conte, a baloldali 5 Csillag Mozgalom elnöke.

Szerdán azonban Németország és Franciaország is bejelentette, hogy nem kíván részt venni az önkéntes elosztásban.

Az Európai unió az utóbbi években 48 hivatalos találkozót szervezett bevándorlás témában és 2015 óta négy megállapodást kötött különböző olasz kormányokkal a helyzet normalizálására. Eddig eredmény nélkül.

„Úgy gondolom, hogy ez egy európai probléma, amit Európának a jövő évi választások előtt rendeznie kell" - mondta az egyik kormánypárti képviselő.

Olaszországban közben egyre nagyobb a munkaerőhiány a mezőgazdaságban és több más szektorban is. A jobboldali kormány ezért 2023 és 2025 között összesen 150 ezer bevándorlónak kíván munkavállalási engedélyt adni azért, hogy ezeket a hiányszakmákat feltöltsék. Idén 40 ezren már megkapták az engedélyt, de az őszi szüretre továbbra sem találnak idénymunkásokat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!