2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Külföld

Több hazánkkal szomszédos országban sem javult érdemben a járványhelyzet

Ukrajnában, Romániában és Szerbiában romlik a járványhelyzet. Mindhárom országban napi szinten több száz új koronavírusos esetet diagnosztizálnak az egészségügyi hatóságok. Belgrád döntése nyomán várhatóan csak az alsó tagozatos diákok kezdhetik meg szeptemberben a tanévet. Görögországban pedig a turisták által látogatott szigeteken is szigorításokat vezetett be a kormány.

  • Több hazánkkal szomszédos országban sem javult érdemben a járványhelyzet

Önkénteseken tesztelik a koronavírus elleni védőoltást az ukrán fővárosban. Kijev igyekszik minél előbb olyan vakcinát előállítani, amely hatásos lehet a lázzal és tüdőgyulladással járó kórral szemben.

Északkeleti szomszédunknál nyár közepe óta magas az újonnan megfertőződött személyek száma. A napi átlag hetek óta meghaladja az ezer főt. A legtöbb megbetegedést továbbra is a fővárosból és Lviv megyéből jelentik.

A hatóságok folyamatosan ellenőrzik, hogy a karanténra kötelezettek betartják-e a vesztegzárra vonatkozó szabályokat. Az elővigyázatosságra szükség is van, miután egyre több a kórházi ellátásra szorulók száma, miközben nő az egészségügyi intézmények leterheltsége.

Románia a tíz legfertőzöttebb európai ország egyike

Romániában sem jobb a helyzet. Keleti szomszédunk a tíz legfertőzöttebb európai ország egyike. A diagnosztizált új koronavírus-fertőzések száma 1200 körül stabilizálódott az elmúlt napokban, de több száz páciens válságos állapotban fekszik az intenzív osztályokon.

A román közegészségügyi intézet Spanyolországot is a sárgával jelzett államok közé sorolta, vagyis az onnan Romániába érkezőknek 14 napos karanténban kell megvárniuk a betegség lappangási idejének leteltét. A közvetlen légi járatokat is felfüggesztik a 2 ország között.

Bukarestben ráadásul azzal számolnak, hogy a kormánynak ismét meg kell hosszabbítania a hónap közepén lejáró veszélyhelyzetet, amely végső soron hatással lehet a szeptemberi helyhatósági választásokra is.

Több száz embernél mutatják ki a kórt naponta Szerbiában

A balkáni államok közül Szerbiában regisztrálják a legtöbb fertőzöttet. Naponta több száz ember szervezetében mutatják ki a kórt, és rendszeresen van halálos áldozata a járványnak.

Belgrád éppen ezért óvatos, és a kormány tervei szerint szeptemberben csak az általános iskolák alsóbb osztályainak diákjai kezdik meg a tanévet.

A felső tagozatosok, valamint a középiskolások felváltva járnak majd iskolába, és tanulnak otthon a virtuális oktatás lehetőségeit kihasználva.

Bár a Szerbiával szomszédos Montenegróban kedvezőbbnek mondható a járványhelyzet, Podgorica adatai szerint minden 24 órában több tucat új fertőzöttet regisztrálnak a hatóságok.

A pandémia komoly gazdasági recesszióval fenyegeti az országot, miután bevételének jó része a turizmusból származik.

A montenegrói miniszterelnök eközben arról számolt be, hogy a kormány biztosította a szükséges eszközöket ahhoz, hogy a járvány gazdaságot sújtó hatásai ellenére se kelljen csökkenteni a nyugdíjakat és a közszférában dolgozók béreit.

Görögország igyekszik gátat szabni a járvány terjedésének

Noha Görögországban stagnál a járványhelyzet, a hellén állam igyekszik gátat szabni a járvány terjedésének.

Az athéni kabinet elrendelte a bárok és éttermek éjszakai zárva tartását a népszerű üdülőhelyeken. Az intézkedés olyan turisták által is kedvelt szigeteket is érint, mint Míkonosz, Szantorini, Korfu, Rodosz és Kréta. 

A Belgiumból, Csehországból, Hollandiából, Spanyolországból és Svédországból repülőn érkező utasoknak augusztus 17. után 2 napnál nem régebbi negatív vírustesztet kell bemutatniuk, akárcsak a szárazföldi határokon érkezőknek.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!