2021. március 7.,
vasárnap, Tamás napja

Több ezren tüntettek Bécsben a járványügyi korlátozások ellen

Hír TV

2021. január 17., vasárnap 10:02

Egyre nagyobb a feszültség az európai országokban a járványügyi korlátozások miatt. Bécsben több ezren vonultak ki, hogy a szabályok ellen tüntessenek, egy olasz étterem pedig fordított sztrájkba kezdett: zárás helyett kinyitotta kapuit este hat órakor.

Valóságos koronavírus-koreográfiát találtak ki a tüntetők az osztrák fővárosban. A járványügyi rendelkezések ellen tiltakozók egy csoportja teljes védőfelszerelésben a szabályok kifigurázását célzó jelszavakat nyakukba aggatva demonstráltak.

Bécs főterén több ezer ember gyűlt össze, "Kurznak mennie kell" szlogeneket skandálva. Az osztrák kormány ugyanis a járványügyi korlátozások meghosszabbításáról tárgyalt. A csaknem 9 milliós ország már harmadszor vezetett be szigorú korlátozásokat, ami azt jelenti, hogy csak az alapvető fontosságú árucikkeket forgalmazó boltok lehetnek nyitva. Szakértők szerint a szabályokon egyhamar nem is fognak lazítani, a fertőzési ráta ugyanis továbbra is magas.

Míg az osztrákok tüntetéssel, addig az olaszok ingyen pizzával tiltakoznak a korlátozások ellen. Ez a milánói étterem úgy döntött, hogy nem zárja be kapuit este hatkor, ahogy azt a szabály megköveteli. A "nyitva vagyok" elnevezésű kezdeményezéshez több vállalkozás is csatlakozott.

Míg Olaszország újabb korlátozásokra készül, a spanyol kormány bejelentette, nem vezet be újabb országos lezárást annak ellenére, hogy az elmúlt két hétben ismét rekordot döntött a fertőzések száma.

Spanyolországban már meghaladta a 2,2 tized milliót a fertőzöttek száma.

Az ibériai országgal ellentétben az Egyesült Királyság a lezárás mellett döntött, de így is sorra dőlnek meg a negatív rekordok. A brit kormány az oltási kampány felgyorsulásában bízik, ezért egyre több oltóközpontot állít fel. Ez a középkori katedrális is ilyen központtá alakult át ideiglenesen.

Az Egyesült Királyság az elmúlt 24 órában több mint 40 ezer új fertőzöttet regisztrált. Ezzel a járvány kezdete óta már 3,3 tized millió fölé emelkedett a koronavírusos betegek száma az országban.

Hír TV