2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 03:00

Külföld

Több ezren tüntettek a fővárosban

Portugáliában tízezrek tüntettek a kormányzati megszorítások ellen. A lisszaboni kormány a nemzetközi mentőcsomagért cserébe idén és jövőre 4 milliárd eurós kiadáscsökkentést jelentett be a költségvetési hiány csökkentése érdekében.

A trojka árt az egészségnek – állt a portugál szakszervezetek transzparensén. Az érdekvédők elutasítják a nemzetközi hitelezők, az IMF, az Európai Központi Bank és az Európai Unió elvárásait. A 78 milliárdos mentőcsomagért cserébe a héten újabb, 4 milliárdos kiadáscsökkentő intézkedést jelentett be a lisszaboni kormány.

„A pápa lemondott, és Te, Passos, mire vársz?” – volt olvasható egy, a portugál miniszterelnök távozását követelő nő nyomtatványán. A tüntetők 10 városban vonultak az utcára, hogy magasabb fizetést és nyugdíjat követeljenek.

„Itt a demokrácia is veszélybe került – fogalmazott Manuel Mendes nyugdíjas, hozzátéve: azért jöttem, hogy harcoljak a kormány és a politikája ellen."


A kabinetnek azonban nem sok mozgástere van. A héten megjelent adatok szerint a portugál gazdaság harmadik éve recesszióban van, és csökken az export is. Ráadásul a munkanélküliség is rekordszintre emelkedett. A statisztikai hivatal szerint tavaly 17 százalékos volt az állástalanok aránya, ami a pályakezdők körében ennél is rosszabb. Ilyen helyzetben félő, hogy nem sikerül a tervezett 4 és fél százalékosra csökkenteni a költségvetési hiányt, és további megszorításokat várnak a portugál kormánytól a nemzetközi hitelezők.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!