2021. július 23.,
péntek, Lenke napja

Több ezer venezuelai gyerek kaphat kolumbiai állampolgárságot

MTI

2019. augusztus 5., hétfő 21:12

Venezuelai menekültek Kolumbiában született gyermekei kaphatják meg a kolumbiai állampolgárságot - jelentette be hétfőn Carlos Holmes Trujillo kolumbiai külügyminiszter. Az intézkedés több ezer gyermeket érinthet.

A döntés hátterében az áll, hogy a Venezuelából elmenekültek nem tudják hazájukban regisztráltatni Kolumbiában született gyermekeiket, emiatt ezeket a gyerekeket a hontalanság veszélye fenyegeti.

Trujillo elmondta: a Kolumbiában tartózkodó venezuelai gyerekek igénybe vehetik az egészségügyi és oktatási szolgáltatásokat, de csak abban az esetben juthatnak állampolgársághoz, ha szüleik igazolni tudják, hogy törvényesen vannak Kolumbiában. Ennek igazolása azonban gyakran ütközik nehézségekbe. Az új szabályozásnak köszönhetően azonban összesen mintegy 25 ezer, 2015 augusztusa óta született gyerek kaphatja meg a kolumbiai állampolgárságot.

A kolumbiai külügyminiszter hangsúlyozta: "Mi, kolumbiaiak és a világ megerősítjük, hogy szolidárisak maradunk a migránsokkal, és számunkra a gyerekek állnak az első helyen".

Venezuelát évek óta súlyos politikai és gazdasági válság sújtja, amely egyebek között a hiperinflációban, az élelmiszerellátás és a közszükségleti cikkek hiányában, továbbá a szükséges beruházások és karbantartások nélkül leromló közműszolgáltatásokban nyilvánul meg. Az elhúzódó válság miatt az elmúlt években több mint millió venezuelai hagyta el az országot, mintegy 1,4 millióan a szomszédos Kolumbiába menekültek.

A súlyos belpolitikai és gazdasági válsággal küszködő dél-amerikai országban elkeseredett hatalmi harc folyik Nicolás Maduro elnök és ellenzéke között. Az ellenzék Maduro és rendszerének távozását, illetve új választások kitűzését akarja.

A kolumbiai-venezuelai kapcsolatok megromlottak azt követően, hogy Bogotá - számos országgal együtt - támogatásáról biztosította Juan Guaidót, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnökét, aki januárban Venezuela ideiglenes vezetőjévé kiáltotta ki magát.

MTI