2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Több ezer tüntető próbált behatolni az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségére

Több ezer tüntető gyűlt össze az Egyesült Államok iraki nagykövetsége előtt kedden Bagdadban, helyszíni beszámolók szerint megpróbáltak behatolni az erősen védett épületbe, amely előtt amerikai zászlókat is égettek. A nagykövetet a személyzettel együtt evakuálták.

  • Több ezer tüntető próbált behatolni az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségére

A tüntetők a hét végi amerikai légicsapások áldozatainak temetéséről érkeztek a nagykövetséghez, amelyet vizespalackokkal dobáltak, és összetörtek több biztonsági kamerát is. Az AP hírügynökség szerint az emberek "Halál Amerikára", "Halál Izraelre" és "Le Trumppal" jelszavakat skandáltak, valamint a nagykövetség azonnali bezárását követelték. Az al-Arabíjja hírtelevízó szerint többen sátrat vertek az épület előtt, az internetre felkerült videofelvételek pedig arról árulkodnak, hogy kitörték az épület körüli kerítés egy részét.

Hírügynökségek szerint tűz ütött ki a követség bejáratánál, ám egyelőre nem tudni, pontosan mi okozta azt.

Biztonsági források azt közölték, hogy a hatóságok megkezdték az oszlatást, amelynek során könnygázt és villanógránátot is bevetettek.

Ugyancsak a Reuters hírügynökség jelentette, hogy a demonstráción felbukkant Kaisz al-Hazáli, az Irán-barát Aszáib Ahl al-Hakk nevű milícia vezetője, az AFP francia hírügynökség pedig úgy tudja, hogy a tüntetők nagy része az Irán támogatását élvező al-Hasd as-Saabi (Népi Mozgósítási Erők, PMF) nevű iraki síita milícia tagja.

Ádil Abdel Mahdi ügyvezető iraki kormányfő közleményben ítélte el a támadást, leszögezve: minden külképviselet elleni agressziót meg fognak büntetni, egyúttal a támadás azonnali befejezésére szólított fel.

Az Egyesült Államok vasárnap hajtott végre légicsapásokat Irakban és Szíriában a Katáib Hezbollah síita milícia öt létesítménye ellen, az akcióban 25 milicista meghalt.

Az akció után Washington hangsúlyozta, hogy a légicsapás "védelmi jellegű" volt, mert a múlt héten az amerikai hadsereg egyik szerződéses polgári alvállalkozóját megölték egy rakétatámadásban a Kirkuk melletti katonai bázison. Négy amerikai katona és az iraki biztonsági erők két tagja megsebesült.

A légicsapást több iraki vezető élesen elítélte, köztük Abdel Mahdi is. Moktada asz-Szadr síita vallási vezető kijelentette, hogy kész együttműködni politikai riválisaival, az Irán támogatását élvező milíciákkal, hogy politikai és jogi eszközökkel véget vessen az Egyesült Államok katonai jelenlétének országában. Az iraki parlamentben a második legnagyobb frakcióval rendelkező, többségében a milíciák vezetőiből álló Fatih szövetség Irak szuverenitása elleni támadásnak nevezte a légicsapásokat.

Az amerikai hadművelet ellen felemelte szavát Irak legbefolyásosabb síita vallási vezetője, a mérsékeltnek számító Ali asz-Szísztáni ajatollah is.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!