2022. 08. 11. Csütörtök Zsuzsanna, Tiborc napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 08:00

Külföld

Több ezer tüntető próbált behatolni az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségére

Több ezer tüntető gyűlt össze az Egyesült Államok iraki nagykövetsége előtt kedden Bagdadban, helyszíni beszámolók szerint megpróbáltak behatolni az erősen védett épületbe, amely előtt amerikai zászlókat is égettek. A nagykövetet a személyzettel együtt evakuálták.

  • Több ezer tüntető próbált behatolni az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségére

A tüntetők a hét végi amerikai légicsapások áldozatainak temetéséről érkeztek a nagykövetséghez, amelyet vizespalackokkal dobáltak, és összetörtek több biztonsági kamerát is. Az AP hírügynökség szerint az emberek "Halál Amerikára", "Halál Izraelre" és "Le Trumppal" jelszavakat skandáltak, valamint a nagykövetség azonnali bezárását követelték. Az al-Arabíjja hírtelevízó szerint többen sátrat vertek az épület előtt, az internetre felkerült videofelvételek pedig arról árulkodnak, hogy kitörték az épület körüli kerítés egy részét.

Hírügynökségek szerint tűz ütött ki a követség bejáratánál, ám egyelőre nem tudni, pontosan mi okozta azt.

Biztonsági források azt közölték, hogy a hatóságok megkezdték az oszlatást, amelynek során könnygázt és villanógránátot is bevetettek.

Ugyancsak a Reuters hírügynökség jelentette, hogy a demonstráción felbukkant Kaisz al-Hazáli, az Irán-barát Aszáib Ahl al-Hakk nevű milícia vezetője, az AFP francia hírügynökség pedig úgy tudja, hogy a tüntetők nagy része az Irán támogatását élvező al-Hasd as-Saabi (Népi Mozgósítási Erők, PMF) nevű iraki síita milícia tagja.

Ádil Abdel Mahdi ügyvezető iraki kormányfő közleményben ítélte el a támadást, leszögezve: minden külképviselet elleni agressziót meg fognak büntetni, egyúttal a támadás azonnali befejezésére szólított fel.

Az Egyesült Államok vasárnap hajtott végre légicsapásokat Irakban és Szíriában a Katáib Hezbollah síita milícia öt létesítménye ellen, az akcióban 25 milicista meghalt.

Az akció után Washington hangsúlyozta, hogy a légicsapás "védelmi jellegű" volt, mert a múlt héten az amerikai hadsereg egyik szerződéses polgári alvállalkozóját megölték egy rakétatámadásban a Kirkuk melletti katonai bázison. Négy amerikai katona és az iraki biztonsági erők két tagja megsebesült.

A légicsapást több iraki vezető élesen elítélte, köztük Abdel Mahdi is. Moktada asz-Szadr síita vallási vezető kijelentette, hogy kész együttműködni politikai riválisaival, az Irán támogatását élvező milíciákkal, hogy politikai és jogi eszközökkel véget vessen az Egyesült Államok katonai jelenlétének országában. Az iraki parlamentben a második legnagyobb frakcióval rendelkező, többségében a milíciák vezetőiből álló Fatih szövetség Irak szuverenitása elleni támadásnak nevezte a légicsapásokat.

Az amerikai hadművelet ellen felemelte szavát Irak legbefolyásosabb síita vallási vezetője, a mérsékeltnek számító Ali asz-Szísztáni ajatollah is.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Lassan kiszárad a Rajna

Lassan kiszárad a Rajna

Akkora a szárazság a Rajnán, hogy a szállítóhajókat alig merik terhelni, nehogy zátonyra fussanak a folyón.

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!