2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Külföld

Több ezer neonáci vonult fel a fővárosban

Több ezres neonáci tüntetést tartottak Athénban. Az Arany Hajnal párt hívei letartóztatott vezetőik szabadon engedését követelték.

A tömeg görög zászlókkal és fáklyákkal vonult fel, népdalokat és indulókat énekelve. A párt vezetőit bűnszövetség szervezésével vádolja az ügyészség, amiért az Arany Hajnal egyik híve szeptemberben megölt egy baloldali rappert. A szélsőjobbos gyűléssel egy időben antifasiszta ellentüntetést is tartottak Athénban, de a rendőrök megakadályozták a két tábor találkozását.

Fáklyák és görög zászlók ezrei borították az athéni parlament előtti teret. A neonáci Arany Hajnal hívei azt követelték, hogy engedjék ki az előzetes letartóztatásból vezetőiket, akiket bűnszervezet irányításával vádolnak. A szélsőjobboldali párt politikusai szerint a megszorításokat bevezető kormány saját bűneiről terelné el a figyelmet az ellenük indított lejárató kampánnyal.

– A tolvajoknak a börtönben a helye, ezt követeli a nép. Amikor a tolvajok és árulók rájöttek, hogy ez benne van a pakliban, mert hamarosan az Arany Hajnal lesz a legnagyobb párt az országban, ha nem az már most is, szóval, ekkor álltak elő a koholt vádakkal – közölte a párt egyik képviselője.

A görög kormány azért fordult az ország harmadik legnépszerűbb pártja ellen, mert az ügyészség szerint a politikusoknak közük volt egy baloldali rapper meggyilkolásához – egyes források szerint az Arany Hajnal bevándorlók és baloldali aktivisták elleni támadásokra képezte ki tagjait.

A demonstrációval egy időben az antifasiszták ellentüntetést tartottak a fővárosban. A tüntetések békésen értek véget, a rendőrség megakadályozta, hogy a két több ezer fős tábor találkozzon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A béke a tét Brüsszelben

A béke a tét Brüsszelben

Az európai parlamenti választás legfőbb tétje: háború vagy béke – mondta a Mgyar Nemzetnk Dornfeld László, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.
A nap kérdése

A nap kérdése

Az ukrán háború kimenetelére hatással lesz az EP-választás eredménye?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!