2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Több ezer katona vett ostrom alá egy megyét Salvadorban a helyi bűnszervezetek miatt

A salvadori hadsereg több ezer katonája vette ostrom alá Cabanas megyét a bűnszervezetek állítólag ott rejtőzködő tagjainak kiűzése érdekében.

  • Több ezer katona vett ostrom alá egy megyét Salvadorban a helyi bűnszervezetek miatt

A New York városánál is nagyobb térségben végrehajtott akciót Nayib Bukele salvadori elnök rendelte el a bűnszervezetek ellen meghirdetett harcában.

Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint helyi idő szerint kedden reggel katonákkal teli teherautókat lehetett látni a Cabanas megyében található Tejutepeque és Ilobaso településeken.

"Reggel óta hétezer katonából és ezer rendőrből álló biztonsági erőt állítottunk fel" - ismertette Bukele az X (korábban Twitter) platformon. Az államfő szerint a kormányzat biztonsági stratégiájának köszönhetően felszámolták a bűnszervezeteket a nagyvárosokban vidékre és bujkálásra kényszerítve őket. Mint közölte, a mostani művelet célja éppen az, hogy "teljességgel körbevegyék és kiszedjék őket rejtekhelyeikről".

Az elnök hangsúlyozta, hogy "az ostromot" nem fogják feloldani, míg minden bűnözőt kézre nem kerítenek. Ugyanakkor biztosította a salvadoriakat, hogy "a tisztességes embereknek, látogatóknak és turistáknak nincs mitől tartaniuk".

Cabanas lényegében mezőgazdasági régió, a valamivel több mint ezer négyzetkilométeren 160 ezer ember él. Egyelőre nem világos, hogy a helybéliek elhagyhatják-e a megyét a biztonsági művelet ideje alatt, és miként folytathatják mindennapi tevékenységüket.

Mindazonáltal nem ez az első alkalom, hogy a biztonsági erők elszigeteltek volna egy térséget. Tavaly decemberben a hadsereg Soyapango városával cselekedett így ugyancsak a bűnszervezetek elleni fellépés keretében.

Több mint 70 ezer feltételezett bandatagot fogtak el a hatóságok a szükségállapot 2022 márciusi bevezetése óta. Jogvédők élesen bírálták a tömeges letartóztatásokat, hiszen több ezer olyan ember is a hatóságok kezére került, aki nem állt semmiféle bizonyítható kapcsolatban bűnszervezetekkel.

Borítókép: Elcomercio.pe

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint van olyan uniós vezető, aki a békében érdekelt?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!