2020. július 13.,
hétfő, Jenő napja

Több ezer eltűnt ember, több ezer ház romokban

Hír TV

2018. október 5., péntek 12:42, frissítve: péntek 13:43

Több ezer eltűntje lehet az indonéziai földrengésnek, több mint 1500 áldozatot találtak meg eddig. A múlt heti földrengést követő szökőár Palu városában több mint ezer házat temetett el. A hatóságok abban reménykednek, hogy vannak még túlélők, de az elzárt területeken elég élelem és ivóvíz sincs.

Már 5 napja kutatnak az indonéz földrengés túlélő után. A mentőalakulatok parancsnoka szerint a hasonló természeti katasztrófáknál egy hét után már nincs esély arra, hogy túlélőket találjanak. A mentőcsapatok viszont lassan haladnak az összeomlott épületek között és nincs elegendő felszerelésük sem.

„Segítséget kérünk, hogy megtalálhassuk családjainkat. Megkönnyebbülnénk, ha a mentők megtalálnák őket. Ha kell, saját magunk temetjük el őket. Segítséget kérünk” - mondja Irwan, az egyik túlélő.

Az indonéz katonai hatóság közlése szerint az áldozatok száma elérte az 1558 főt. Az eltűntek száma azonban több ezer lehet és mintegy 70 ezren hontalanná váltak.

Ráadásul a területen az ő ellátásuk is nehéz - nincs sem elegendő élelem, sem tiszta víz, a kórházak pedig túlzsúfoltak. Sátrak százait állították fel az épületek körül, hogy még több sebesültet tudjanak ellátni, de így is kritikus a helyzet.

„Fertőzés nélküli sebeket egy héten belül tudunk kezelni, ezek a páciensek hazamehetnek, sokakat már hazaküldtünk, miután begyógyultak a sebeik. De sajnos sokak sérülései elfertőződtek, mert sár, vagy piszkos víz érte sebeiket. Az ő ellátásuk két, három hetet vesz igénybe, mert ki kell tisztítanunk a sebeket és utána bevarrni azokat” – mondta Herman Syah ortopéd orvos és trauma szakértő. 

Orvosok érkeznek Indonézia minden részéről, hogy segítséget nyújtsanak, de így is kevés a szakember, akik ott vannak, megállás nélkül dolgoznak.

Közben érkeznek a külföldi segélyek - Ausztrália túlélőkészleteket és egyéb elsősegély csomagokat küldött a földrengés sújtotta régióba, Nagy-Britannia pedig 5 millió fonttal segíti a túlélőket.