2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

Több dzsihadistával végzett az egyiptomi hadsereg a Sínai-félszigeten

MTI

2019. június 6., csütörtök 17:05

Tizennégy feltételezett dzsihadistával végzett csütörtökön az egyiptomi hadsereg a Sínai-félszigeten - közölte a kairói belügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint a biztonsági erők iszlamista fegyvereseket vettek üldözőbe, akik szerdán megtámadtak egy katonai ellenőrzőpontot Észak-Sínai Kormányzóság székhelye, el-Arís közelében. A hajsza végén a katonák rábukkantak a szélsőségesek rejtekhelyére.

A hadsereg ezt követően körülzárta a búvóhelyet, majd heves tűzharcba került a dzsihadistákkal. A szélsőségesek közül azonban többen el tudtak menekülni.

Szerdára virradóra az egyiptomi biztonság erők legalább nyolc fegyverese meghalt terroristák támadásában egy katonai ellenőrzőpont ellen. A támadás végrehajtójaként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett. A szélsőségesek elloptak egy páncélozott járművet, amellyel szökésüket tervezték, de az egyiptomi légierő egyik harci repülőgépe levadászta őket a sivatagban és ötüket megölve csapást mért rájuk.

A zömében beduinok lakta Sínai-félszigeten azóta szaporodtak meg a terrorcselekmények, hogy az egyiptomi Muszlim Testvériség mozgalomhoz tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben ezt követően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, és felvette a Vilájat Sínai (Sínai Tartomány) nevet.

Az egyiptomi hadsereg tavaly februárban offenzívát indított a terroristák kifüstölésére a félszigetről. A biztonsági erők közlése szerint azóta mintegy 650 dzsihadista és 50 katona vesztette életét.

 

MTI