2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:05

Külföld

Tízezrek tiltakoztak a spanyol parlament előtt

Több tízezren tüntettek ismét a megszorítások ellen Spanyolországban, ahol szombaton a parlament elé került a kormány gazdasági intézkedéscsomagja. A miniszterelnök elismerte, hogy a kiigazításokkal együtt is 7 és fél százalék hiánnyal számolnak jövőre. Sokak szerint ez azt jelenti, hogy biztosan szükség lesz az IMF-hitelre. Közben Portugáliában is több ezer fős, megszorításellenes tüntetést tartottak.

Egy héten belül már harmadszorra vonultak a tüntetők a parlament épületéhez. Ezúttal azért, mert a törvényhozás elé került a kormány megszorítócsomagja. A kiigazítások részeként már három éve nem emelkedik a közalkalmazottak bére, csökken a munkanélküli-segély összege, és kevesebb pénz jut az egészségügynek és az oktatásnak is. A Mariano Rajoy vezette konzervatív kabinet az intézkedésekkel azt kerülné el, hogy mentőhitelt kelljen kérnie a Nemzetközi Valutaalaptól.

Nem tudják elkerülni a spanyolok?

„A költségvetés szigorú, és fő célja az államadósság csökkentése, de utat nyit a reménynek, hogy Spanyolország tényleg olyan ország, amely legyőzheti a válságot, és hűséges, megbízható társa lehet az Európai Uniónak” – fejtette ki Cristobal Montoro pénzügyminiszter.

A tüntetőket próbálják megfékezni a spanyol rendőrök
A tüntetőket próbálják megfékezni a spanyol rendőrök
Fotó: Reuters

 

Spanyolországban sorban már a tizenharmadik hónapban nőtt a tőkekiáramlás júliusban, ugyanakkor tizenöt év óta először volt többlet a fizetési mérlegben a jó idegenforgalmi szezonnak köszönhetően.

Eközben Katalónia regionális parlamentje megszavazta csütörtökön, hogy tartsanak népszavazást a tartomány önrendelkezéséről. Végső esetben elszakadnának Spanyolországtól, amit egyébként minden második katalán támogat.

A kormány ugyanakkor szombaton elismerte, hogy a megszorításokkal együtt is 7 és fél százalék hiánnyal számolnak jövőre, ez pedig sokak szerint azt jelenti, hogy Madrid nem kerülheti el az IMF-hitelt.

A rendőrök is tüntettek Portugáliában

Portugáliában a szomszédos országgal ellentétben már megegyeztek egy nemzetközi mentőcsomagról. Itt október közepén jelentik be az újabb megszorításokat, amelyeket a 78 milliárd eurós kölcsönért cserébe várnak el Lisszabon hitelezői. A portugál tüntetőknek nem kell attól tartaniuk, hogy a rendőrök brutálisan verik szét a tiltakozó megmozdulásokat.

„Most először a biztonsági erők és a rendőrök is részt vesznek a tüntetésen, mert mi ugyanúgy szenvedünk a megszorítások miatt, mint a többi portugál. Csökkentek a jogaink és a fizetésünk, az intézkedések nem járulnak hozzá az ország gazdasági fejlődéséhez” – Paulo Rodrigues, a rendőrök szakszervezetének vezetője.

A portugál kormány nemrég azzal dühítette fel a megszorításokat eddig nagyrészt elfogadó lakosságot, hogy emelni akarta a társadalombiztosítási járulék összegét – terveit azonban a szakszervezetek, a vállalkozások és az ellenzék nyomására visszavonta, és úgy döntött: helyette a jövedéki adót növeli és megnyirbálja a közalkalmazotti béreket. A munkanélküliség közben 15 százalékos csúcsra ért, ez azonban jóval elmarad a spanyolok 25 százalékos euróövezeti rekordjától.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Újjáéled a magyar nemesség + videó

Újjáéled a magyar nemesség + videó

Elkészült a Magna Hungaria filmsorozat második része az erdélyi arisztokrácia traumáiról és újjáéledéséről. Az MCC Magyar Összetartozás Intézetének Bál a kastélyban című új rövidfilmje nemzedékeken átívelő traumákat, minden körülmények között megőrzött hagyományokat és egy sokat szenvedett társadalmi elit újjászerveződésének lehetőségeit mutatja be.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!