2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Náci zenészek: titkosított dokumentumokat tettek közzé

A Bécsi Filharmonikusok fele a náci párt tagja volt a második világháború idején – derült ki egy most közzétett kutatásból. A nácik 1945 után is tagok maradhattak, a zenekar zsidó származású tagjainak nagy része viszont koncentrációs táborban halt meg.

Az eddig titkosított dokumentumokat Ausztria német megszállásának 75. évfordulója alkalmából hozta nyilvánosságra a zenekar, mely főként a hagyományos újévi koncertjéről ismert – arról viszont eddig kevesen tudtak, hogy soraikban hosszú éveken át náci párttagok ültek.

A zenekari dokumentumokba betekintést nyerő történészek kiderítették: a második világháború idején a filharmonikusok 123 zenészéből 60-an a náci párt tagjai voltak, 13 zenésznek pedig zsidó származása miatt kellett elhagynia a zenekart. Közülük öten koncentrációs táborban haltak meg.

„A zenekar tagjainak mintegy 50 százaléka a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt tagja volt. 1945 után nem kellett elhagyniuk a zenekart, csak négy vagy öt embernek kellett távoznia. A többiek halálukig vagy nyugdíjazásukig maradtak”– árulta el Fritz Truempi történész.

A zenekar sokáig korlátozta az archívumához való hozzáférést. Most, Ausztria német megszállásának 75. évfordulóján – politikai nyomásra – úgy döntött: nyilvánosságra hozza 1938 és 1945 közti történetének dokumentumait. A tanulmány kitér arra is, hogy a világhírű újévi koncert eredetileg a náci propaganda része volt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!