2022. 07. 06. Szerda Csaba napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Híradó 07:00

Külföld

Titkos helyszínen nyitott meg az Arab-félsziget első zsinagógája Dubajban

Egy titkos helyszínen található, jelöletlen villában nyitott meg az Arab-félsziget első zsinagógája Dubajban a helyi hatóságok hallgatólagos beleegyezésével - számolt be az AP amerikai hírügynökség pénteken.

Évtizedek óta ez az első működő zsidó imaház a térségben, amelyet látogatók vegyes csoportjai keresnek fel a heti imák, közös étkezések és ünnepek alkalmával. A szentélyt a villa nappalijában rendezték be, míg az emeleten hálószobákat nyitottak a távolról érkezőknek. Az ortodox szertartásokon férfiak és nők külön imádkoznak.

Az Egyesült Arab Emírségek a vallásközi párbeszéd lehetőségét megteremtő eseményekkel igyekszik megerősíteni a helyi zsidó közösséget és más vallási kisebbségeket. Az emírségek vezetői egy hatalmas, több százmillió dolláros vallásközi központ megépítését is kilátásba helyezték Abu-Dzabiban, amelyben egy mecset, egy templom és egy zsinagóga is helyet kapna. Az ország kormánya idén meghirdette a tolerancia évét, amelynek keretében létrehozták a tolerancia minisztériumát, vallásközi konferenciát rendeztek, és Ferenc pápát is meghívták.

A Perzsa-öböl menti arab országok és Izrael viszonya sokat javult a közelmúltban, miután az Iránnal szembeni ellenséges érzelmek közelebb hozták őket egymáshoz. A többi térségbeli országtól eltérően a fiatal Egyesült Arab Emírségek - amely hét sejkség szövetségeként jött létre 1971-ben - nem keveredett nagyobb összetűzésbe az 1948-ban létrejött zsidó állammal. Bár az ország hivatalosan nem ismeri el Izraelt, az emírségekbeli tisztségviselők fogadják izraeli kollégáikat. A nemzetközi közösség tavaly nagy előrelépésként ünnepelte, hogy az Abu-Dzabiban rendezett cselgáncsbajnokságon egy izraeli sportoló győzelmét követően lejátszották az izraeli himnuszt, illetve felvonták a zsidó állam lobogóját. 2020-ban pedig világkiállítást rendeznek Dubajban, amelyen Izrael is részt vesz.

"Lassan megtaláltuk helyünket az Egyesült Arab Emírségekben" - örvendezett Ross Kriel, az új zsidó közösség vezetője.

Ugyanakkor elővigyázatosságból arra kérte az AP riporterét, hogy ne fényképezzen a zsinagóga környékén, és ne nevezze meg a helyszínt. Kriel bár dicsérte az emírségek erőfeszítéseit, és azt állította, hogy biztonságban érzi magát Dubajban, mégsem viselne kipát az utcán.

"Bár közösségünk egyedülálló a zsidó világban, nem akarjuk szenzációként beállítani itteni jelenlétünket" - mondta. "Egy olyan jövőről álmodunk, ahol a zsidóság nemcsak a mindennapok része az Egyesült Arab Emírségekben, hanem egyúttal egy virágzó közösség is."

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!