2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Állami áruház

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Külföld

Tiltakozókat állítottak elő egy moszkvai bíróságnál

Több mint száz tiltakozót állított elő a rendőrség az egyik moszkvai kerületi bíróság épületénél. A testület a 2012. májusi ellenzéki tüntetésen történt erőszak miatt letartóztatott aktivisták ügyében hirdetnek ítéletet. A bíróság még pénteken bűnösnek mondta ki a nyolc vádlottat, az ítélet kihirdetését azonban az épületénél kirobbant heves tiltakozás miatt halasztották el. Az egyik ellenzéki aktivista szerint a hatóságok azért időzítették szándékosan az olimpia lezárása utánra az ítélethirdetést, mert így már nem irányul akkora nemzetközi figyelem Moszkvára.

Rendőrök őrzik azt a moszkvai bírósági épületet, ahol egy két évvel ezelőtti tüntetés ügyében hirdetnek ítéletet. A vád szerint a nyolc vádlott megtámadta a rendőröket egy 2012. májusi, Putyin ellen szervezett tüntetésen. A védelem szerint a rendőrök kezdték az erőszakot, a hét férfi és az egy nő ártatlannak vallotta magát. A vádlottak rokonai attól tartanak, hogy a rendőráldozatokat is követelő ukrajnai tüntetések miatt az orosz bíróság a vártnál is szigorúbb ítéletet hoz.

Az épület előtt kialakult dulakodás miatt több mint száz tüntetőt vettek őrizetbe, köztük az ellenzéki bloggert, Alekszej Navalnijt is, aki szerint a kijevihez hasonló eredményt kell Moszkvában is elérni. „A Majdan egy másik országban van, egy másik ország polgárai harcoltak a szabadságukért. Most az a kérdés, hogy mi készen állunk-e a szabadságunkért küzdeni” – mondta Navalnij, aki szerint az orosz hatóságok szándékosan halasztották az olimpia záróünnepsége utáni napra az ítélethirdetést, mert így a nemzetközi közvélemény már nem figyeli olyan szigorúan Moszkvát.

Egy 86 éves emberi jogi aktivista szerint most csak erkölcsi támogatást adhatnak a nyolc vádlottnak. „Ez a legfontosabb, a szabadság! Még az ítéletet is befolyásolhatja. De a legfontosabb, hogy odabent, a tárgyalóteremben hallják, hogy mi azt kiabáljuk: szabadság! Ez egy nagyon nagy erkölcsi támogatás nekik” – mondta Ljudmila Alekszejeva.

Az ügyészség 5 és 6 éves letöltendő börtönbüntetést kért a vádlottakra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!