2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Theresa May időt kér a Parlamenttől

Hír TV

2019. február 12., kedd 18:34, frissítve: kedd 20:35

Időt kért Theresa May a brit alsóháztól az Európai Unióval kezdeményezett tárgyalásokhoz. A konzervatív miniszterelnök továbbra is március 29-én szeretné kivezetni országát a közösségből.

„A megbeszélések egy kritikus ponthoz érkeztek. Meg kell őriznünk hidegvérünket ahhoz, hogy megkapjuk a parlament által kért változtatásokat és időben véghez vigyünk a brexitet” – mondta ma Theresa May.

Higgadságra intette a brit parlament alsóházi képviselőit Theresa Ma. A brit miniszterelnök az uniós vezetőknek nemrég három módszert is felajánlott annak érdekében, hogy a londoni törvényhozás is elfogadhassa a a kilépési megállapodást.

„Mindketten egyetértettünk abban, hogy bizottságaink további tárgyalásokat fognak folytatni, hogy megtalálják a megoldást, én pedig újra találkozom a Bizottság elnökével február vége előtt, hogy a megbeszélések eredményeit számba vegyünk. A munkánk tehát folytatódik”– tette hozzá a brit miniszterelnök. 

A módosított brexit-alku parlamenti szavazásának várható időpontját viszont nem határozta meg a kormányfő. A korábbi tervezetet a brit alsóház azért utasította el, mert az alapján a britek bizonytalan ideig bennmaradnának a vámunióban. Ezzel válna ugyanis elkerülhetővé az Észak Írország és Írország közötti határellenőrzés újbóli bevezetése.

„Azt mondták nekünk, hogy ezen a héten újabb fontos szavazásra készülhetünk. Miután a miniszterelnök ismét megígérte, hogy jogilag biztosítja a backstop módosításait, ez nem történt meg. Most a miniszterelnök újabb kifogásokkal és késleltetéssel áll a képviselőház elé. Úgy tűnik a miniszterelnök tulajdonképpen egyetlen taktikát folytat: húzza az időt, abban reménykedve, hogy a képviselők kénytelenek lesznek ennek a hibás megegyezésnek a támogatásában”– véli Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője. 

A brit külügyminiszter kedden Párizsban találkozott francia kollégájával, hogy a brexit-alkuról tárgyaljon. A brit kormány egyenként igyekszik rávenni az uniós vezetőket a módosító javaslatok elfogadására. Ha ez nem sikerül, Nagy Britannia március 29-án megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót.