2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Külföld

Tetőzött a jégolvadás Grönlandon

Tetőzött a július végi hőhullám okozta fokozott jégolvadás Grönlandon, ahol múlt csütörtökön mérték az egyetlen napi legnagyobb, 12,5 milliárd tonna felszíni jégveszteséget - közölte a dán északi-sarkvidéki kutatóintézetek adatait ismertető Polar Portal.

  • Tetőzött a jégolvadás Grönlandon

A napi felszíni jégveszteség szombaton még majdnem 8,5 milliárd, vasárnap 7,6 milliárd tonna volt, ami szintén jóval nagyobb, mint az átlagos napi 4 milliárd tonnányi jégveszteség.

A Polar Portal szerint a tetőzésnek vége, most már több hó képződik, mint amennyi elolvad a felszínen.

A dán északi-sarkvidéki kutatóintézetek modellezése szerint augusztus elsején mérték az egyetlen napi legnagyobb, 12,5 milliárd tonna felszíni jégveszteséget, előző nap több mint 10 milliárd tonnányit, amikor a grönlandi jégmezők 56 százalékának felszínén volt legalább egy milliméternyi olvadékvíz. Ez a több mint 10 milliárd tonna felszíni jég az óceánba veszett, ami azt jelenti, hogy júliusban csaknem 197 milliárd tonna jég olvadt el Grönlandon.

Az Atlanti-óceán és a Jeges-tenger között elterülő 2,16 millió négyzetkilométernyi Grönland felszínének 82 százalékát jég borítja.

Amerikai és dán kutatók júniusban megjelent tanulmánya szerint csak a grönlandi jégolvadás 5-33 centiméterrel fog hozzájárulni a globális tengerszint-emelkedéshez a század végéig. Ha az összes jég elolvadna Grönlandon - ami évszázadokba telne -, a világ óceánjainak felszíne 7,2 méterrel emelkedne meg.

A grönlandi jégtakaró erős olvadásáért ugyanaz az Észak-Afrika felől észak felé haladó forró levegő a felelős, amely múlt héten megdöntötte a melegrekordokat számos európai városban.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!