2020. augusztus 12.,
szerda, Klára napja

Tavasztól újra lehet vadászni barna medvére Romániában

Hír TV

2019. december 14., szombat 12:23

Egy múlt heti törvénymódosítás értelmében jövő tavasztól újra lehet barna medvére vadászni Romániában. Ez a vadásztársaságoknak jelentős bevételt jelent majd ugyanis akár 10 ezer euróba is kerülhet egy ilyen nagyvad kilövése. A vadászok szerint szükség volt az engedélyezésre mivel az elmúlt három évben az állomány jelentősen túlszaporodott és emiatt egyre gyakoribbakká váltak a medvetámadások is.

 

Turisztikai vásárok központi attrakciója, de nem hiányozhat a Tusványos-plakátról és a Medve-tóról híres fürdőváros jelképe is a barnamedve. A turisták ugyan félnek tőle, de alig várják, hogy egyet is megpillant hassanak valahol – mondja Pál Zoltán, a Székelyföldi TDM Szövetség egyik kezdeményezője. Az idegenvezető szerint: a turizmust egyediségre kell építeni.

Korábban komoly bevételt jelentett a vadásztársaságoknak a barna medvék kilövésének engedélyezése. Egy-egy vadászatért 5-10 ezer eurót is el lehetett kérni. Három éve viszont törvény tiltja a medvevadászatot Romániában, így a székelyföldi vadásztársaságok bevétele a felére esett vissza. Ennek ellenére még a vadászok is úgy tartják, hogy a medvéket óvni kell, bár az se jó, ha túlságosan elszaporodnak. Ebben az esetben szerintük indokolt a célirányzott vadászatuk.

Egy múlt heti törvénymódosításnak köszönhetően jövő tavasztól újra lehet vadászni a medvékre. A vadásztársaságok az ebből származó bevételeket a vadgazdálkodással kapcsolatos költségekre szeretnék fordítani, például a vadállomány etetésére. Benke József úgy véli, a mintegy nyolcezres medvepopuláció okozta súlyos anyagi és társadalmi károkat a vadászat némileg orvosolhatja, bár azt hozzáteszi: egy harminc éve tartó rossz gyakorlatot nem lehet egyik évről a másikra jóvá tenni.

Hír TV