2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

Tartományi választás kezdődött Hamburgban

Helyi törvényhozási választás kezdődött vasárnap reggel Hamburgban, Németország tartományi rangú északi kikötővárosában.

  • Tartományi választás kezdődött Hamburgban

 

A választáson 1,3 millióan vehetnek részt. A szavazóhelyiségből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett reprezentatív felmérések (exit poll) eredményei közvetlenül a 18 órai urnazárás után jelennek meg, az előzetes hivatalos végeredmény késő estére várható.

A városállam törvényhozásának szerepét betöltő képviselőtestületnek (Bürgerschaft) 121 tagja van. A mandátumokra 15 párt pályázik.

A Hanza-várost 2015 óta a Zöldekkel irányító szociáldemokrata párt (SPD) várhatóan ismét nagy előnnyel nyeri meg a választást, de veszít támogatottságából. A szavazás előtti utolsó felmérések szerint a szavazatok 38-39 százalékát gyűjtheti be, szemben az öt évvel korábbi 45,6 százalékkal.

A Zöldek a Bürgerschaft második számú erejévé léphetnek elő, a baloldali irányultságú ökopárt 23-24 százalékos eredményre számíthat, csaknem megduplázva támogatottságát a 2015-ös 12,3 százalékhoz képest.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) a szavazatok 13 százalékát szerezheti meg, némileg gyengülve az öt évvel korábbi 15,9 százalékhoz képest.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 8 százalékos eredményre számíthat, ez csaknem megegyezik a 2015-ös 8,5 százalékkal.

A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága sem változott számottevően öt év alatt Hamburgban, a szavazatok 7 százalékára számíthat, a 2015-ös 6,1 százalék után.

A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) választói támogatottsága az öt évvel ezelőtti 7,4 százalékról a bejutási küszöb szintjére, 5 százalékra süllyedt, vagyis megőrizheti képviseletét a tartományi törvényhozásban, de akár ki is eshet.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!