2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Külföld

Tárgyalóasztalhoz ül Putyinnal az ukrán vezetés

Elérte az ukrán hadsereg a szakadárok által uralt Luhanszk központját – jelentette be az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács. A kelet-ukrajnai nagyváros utcáin jelenleg is harcok folynak a szeparatisták és a kormányerők között, és más településekről is összecsapásokat jelentettek. A kijevi hatóságok beszámolója szerint a hadsereg körülzárta az oroszpárti felkelők fellegvárait. Közben hivatalosan is bejelentették: az orosz és az ukrán elnök augusztus 26-án találkozik, hogy egyeztessen a konfliktus ügyében.

Lerombolt, lángoló épületek: egy oroszpárti televízió az ukrán kormányerők támadása után készített riportot egy Donyeck melletti településen. „Ahogy láthatják, ez az egykori kerületi bíróság épülete a Donyeck megyei Makijivka városában. Az épületet ma dél és 1 óra között érte bombatámadás” – nyilatkozta Szergej Lubcsenko, a bíróság elnöke.

Az ukrán hadsereg az elmúlt napokban több várost is visszafoglalt az oroszbarát szakadároktól Kelet-Ukrajnában, a kormányerők már a lázadók egyik fellegvárába is benyomultak. „Egy kerületet felszabadítottunk Luhanszkban. A városközpontban utcai harcok folynak” – számolt be Andrij Liszenko, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács szóvivője.

A luhanszkiak egy része – több mint 40 ezer ember – Oroszországba menekült a harcok elől. „Ez nem az én háborúm. Nem én rendelkeztem róla. És nem is az anyám, az anyósom, az apósom, vagy a gyermekeim. Mindenünket magunk mögött hagytuk. Nem maradt semmink” – mondta egy menekült.

A szeparatisták másik központjában, Donyeckben is életveszélyes kilépni az utcára. Az egyik klinikán óvóhelyet rendeztek be az újszülötteknek. „Inkubátorban tartjuk a gyermekeket, és megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy megvédjük őket a bombázás hatásaitól. De azt tudnia kell, hogy nem tudjuk kiszámítani az összes bombázás hatását; változóak, különböző intenzitással” – mondta a kórház egyik dolgozója, mielőtt félbeszakította a légvédelmi sziréna hangja.

A kijevi kormány közben azt állítja, Moszkva már közvetlenül, nyíltan támadja az ukrán hadsereget, a kabinet ezért katonai támogatást kér a nemzetközi közösségtől. „Oroszország teljes körű háborút vív Ukrajna ellen. Nemcsak terroristákkal és szabotőrökkel, hanem az orosz hadsereggel is. Ukrajna pozícióit folyamatosan lövik orosz területről, a repülőgépeinket Oroszországból lövik le. Egy ilyen helyzetben Ukrajnának katonai és technikai segítségre van szüksége” – közölte Olekszandr Turcsinov, az ukrán parlament elnöke.

Az ukrán elnök ugyanakkor bejelentette: kész találkozni Vlagyimir Putyinnal az Oroszország irányította vámunió tagjainak augusztus végi találkozóján, amelyen az Európai Unió képviselői is részt vesznek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!