2021. 10. 27. Szerda Szabina napja
Jelenleg a TV-ben:

Mozaik

Következik:

Hírek 10:00

Külföld

Tankokkal és mesterlövészekkel várják a palesztin tüntetőket

Tankokkal és mesterlövészekkel készül az izraeli hadsereg a szombati palesztin tüntetéssorozatra. A Gázai övezet izraeli határánál szombaton több helyen is demonstrációkat tartanak. A térségben egy éve a Föld napján kezdődtek a tüntetések. A demonstrálók azt követelik, hogy Izrael szolgáltassa vissza az elkobzott földeket.

Több száz ember tüntetett Ammanban. A demonstrálók jordán és palesztin zászlókat lengettek. A lakosok azért vonultak utcára, hogy támogatásukról biztosítsák a palesztinokat. Szombaton lesz ugyanis az első évfordulója annak, hogy a Gázai övezet határánál folyamatos tüntetések zajlanak.

„Mi jordánok és palesztinok egy emberként harcolunk és ugyanaz a célunk. Mi egyértelműen támogatjuk, hogy a palesztinok visszakapják az elkobzott területeiket. Szeretnénk kifejezni együttérzésünket a szombati évforduló kapcsán is” – nyilatkozta a jordániai ellenzéki párt, az Iszlám Akció Front főtitkára, Murad Adaileh.

2018. március 30-tól egymást érik a tiltakozóakciók a Gázai övezet határánál. A tüntetéssorozat kezdetének időpontja szimbolikus, a palesztinok ugyanis március 30-án tartják a Land day-t, vagyis a Föld napját. 1976-ban, Galileában ezen a napon az arab közösség hat tagja vesztette életét egy tüntetésen, melyen a palesztin földek izraeli elkobzása ellen tiltakoztak.

Tel-Aviv már felkészült a szombati nagyszabású demonstrációra. A gázai határnál izraeli tankok tömege sorakozott fel és kétszáz mesterlövészt várja az esetleges határsértőket. Emellett három hadosztályt is kivezényeltek.

A Gázai övezetben több mint száz helyszínről indítanak ingyenes buszjáratokat, hogy a palesztinok a lehető legkönnyebben eljuthassanak az izraeli határhoz. Az átkelőnél sátrakat is felállítanak, hogy onnan irányítsák a demonstrációkat. A térségben ingyenes lesz az internet szolgáltatás is, hogy az esetleges sebesüléseket azonnal videóra rögzítsék és megosszák a közösségi médiában.

A palesztinok továbbra is azt követelik, hogy visszatérhessenek korábbi földjeikre.

„Sajnos eddig nem sikerült eredményeket elérnünk, éppen ellenkezőleg. Ha kell egy évig, két évig vagy akár az idők végezetéig is tüntetni fogunk. Addig demonstrálunk amíg el nem érjük célunkat” – mondta egy arab nő.

Izrael szerint az övezetet uraló Hamász képtelen lesz irányítani a szombati tömegdemonstrációt, ezért félő, hogy egyszerre több tízezren próbálnak majd áttörni az izraeli határon. A zsidó állam hadserege közölte: csak akkor vetnek be éles lőfegyvert, ha valaki megszegi a határ kerítésénél érvényes biztonsági előírásokat.

Az előzetes becslések szerint akár 60 ezren is részt vehetnek a demonstrációkon.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

A fertőzöttek száma 244 millió, a halálos áldozatoké több mint 4,963 millió a világon

A világon 244 493 441 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 963 243. 2021. október 27.

Biden: az Egyesült Államok 102 millió dollárral támogatja a délkelet-ázsiai országokat

Az Egyesült Államok 102 millió dollárral támogatja a Délkelet-ázsiai országokat, hogy ezzel is segítse a koronavírus járványból való kilábalást. 2021. október 27.

WHO: a világjárványnak koránt sincs vége

A Covid-19-világjárványnak koránt sincs vége - közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti bizottsága. 2021. október 27.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!