2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Támogatná az orosz kormánypárt, hogy Putyin újraindulhasson az elnökségért

Támogatna az Oroszországban kormányzó Egységes Oroszország párt egy olyan alkotmánymódosítást, amelynek értelmében Vlagyimir Putyin elnök újraindulhatna a tisztségért a jelenleg hatályos törvényi tilalom ellenére - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség kedden.

  • Támogatná az orosz kormánypárt, hogy Putyin újraindulhasson az elnökségért

Az alkotmány szerint Putyinnak 2024-ben, negyedik elnöki ciklusának végén távoznia kellene a hatalomból. Az Egységes Oroszország egyik törvényhozója, Valentyina Tyereskova - a világ első női űrhajósa - azonban azzal a javaslattal állt elő, hogy módosíthatnák az alaptörvényt úgy, hogy Putyin elnökségeinek számát ismét nulláról lehetne indítani. A párt frakciójának vezetői még a nap folyamán megvitatták a javaslatot.

Maga Putyin rögtön reagált a parlament alsóházában - tévén közvetített - beszédében Tyereskova javaslatára. Mint mondta, lehetségesnek tart egy olyan alkotmánymódosítást, amely lehetővé tenné számára, hogy újra indulhasson az államfői tisztségért, ha ez ellen nem lenne ellenvetése az alkotmánybíróságnak. Felidézte Franklin D. Roosevelt esetét, aki négyszer töltötte be az amerikai elnök tisztségét az országa számára nehéz időkben, s úgy fogalmazott, ez mutatja, hogy alkalom adtán az ilyen korlátozások feleslegesek.

"Olyan körülmények között, hogy az ország megrázkódtatásokat és nehézségeket él át, természetesen ... a stabilitás fontosabb és elsődlegesnek kell lennie" - hangoztatta Putyin, aki szerint Oroszország még mindig a Szovjetunió összeomlását követő állapotokból próbál kilábalni.

Putyin értelmezése szerint Tyereskova javaslata arról szól, hogy el kell törölni a betölthető elnöki ciklusokra vonatkozó alkotmányos korlátozást bárki esetében - beleértve a hivatalban levő elnököt, vagyis őt -, és engedélyezni kell, hogy újra indulhasson az elnökválasztáson, amennyiben ezt a nép is támogatásáról biztosítja az alkotmánymódosításról április 22-én tartandó országos szavazáson.

"Elvileg ez a változat lehetséges lenne, de egy feltétel mellett, jelesül, ha az alkotmánybíróság hivatalosan úgy foglal állást, hogy egy ilyen módosítás nem mond ellent az alkotmány eszmeiségének és alapelveinek" - mondta Putyin, egyúttal tagadta azt, hogy a módosítás kifejezetten rá, és nem általában véve mindenkire vonatkozzon.

Az immár 67 éves Putyin a leghosszabb ideje hatalmon lévő orosz vezető: két évtizede irányítja Oroszországot hol miniszterelnökként, hol államfőként. Ha Tyereskova javaslata megvalósul - a dpa német hírügynökség értelmezése szerint -, Putyin élete végéig Oroszország vezetője lehet. A Reuters brit hírügynökség jelentésében ugyanakkor azt írja, hogy "csak" 2036-ig, azaz 2024 után két hatéves ciklusig lehetne elnök, azaz 83 éves koráig.

Alekszej Navalnij Kreml-kritikus ellenzéki politikus szerint Putyin élete végéig hivatalban akar maradni. Ivan Zsdanov, a Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány igazgatója pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy a lépés egy alkotmányos puccsal ér fel.

Putyin január 15-én terjesztette elő alkotmánymódosítási csomagját. A nap folyamán az orosz parlamentben egy sor másik alkotmánymódosítási indítványról is szavazott második olvasatban, míg végleges változatban pedig 11-én szavaz majd az alaptörvény módosításáról. Az elfogadáshoz szükség van még a felsőház jóváhagyására is.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!