2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szélesvásznú történelem - Körhinta 11:05

Külföld

Találat ért egy gázai kórházat, több száz halott

Legkevesebb ötszáz halálos áldozata, illetve sebesültje van egy gázai kórházra mért légicsapásnak. Izrael azt állítja, hogy az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elhibázott rakétakilövése okozta a robbanást. A közel-keleti államok vezetői Jeruzsálemet hibáztatják, és a térségben többfelé Izrael-ellenes tüntetések törtek ki az este folyamán.

  • Találat ért egy gázai kórházat, több száz halott

Lángokban áll a gázai Al-Ahli baptista kórház épülete. A tető is beszakadt a hatalmas robbanás miatt. Az épületben több százan tartózkodtak a detonáció pillanatában. A kórházak az izraeli légicsapások elől menekülő emberek százainak nyújtanak menedéket.

A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma az izraeli hadsereget hibáztatja. Jeruzsálem ugyanakkor azt állítja, hogy az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elhibázott rakétakilövése okozta a robbanást.

Az este folyamán Izrael-ellenes tüntetések szerveződtek a térség minden államában. Jordániában dühös demonstrálók megpróbáltak betörni az izraeli nagykövetségre.

Bejrútban az amerikai külképviseletet támadták meg, az épületet védők vízágyút és könnygázgránátokat vetettek be.

Isztambulban pedig a rendőrökkel csaptak össze a tiltakozók.

Közben Joe Biden megérkezett Izraelbe és találkozott Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel is. A jordániai Ammanba utazott volna tovább, ahol a feszültség enyhítését szolgáló regionális csúcstalálkozót tartottak volna.

Azonban Mahmúd Abbasz a palesztin hatóság elnöke jelezte, hogy a kórházat ért támadás után tiltakozásul nem találkozik az amerikai elnökkel. Ezután Jordánia lemondta az amerikai elnök részvételével tervezett mai tárgyalásokat.

A Pekingben tartózkodó ENSZ főtitkára is elborzadt a tragédia láttán. Ennek kapcsán újra humanitárius folyosó létrehozását sürgette.

Közvetlenül indulásom előtt két sürgős humanitárius felszólítást tettem közzé. Először a Hamásznak a túszok azonnali és feltételes szabadon bocsátásáért. Izraelhez pedig amiatt fordultam, hogy azonnal engedélyezze a humanitárius segélyek korlátlan hozzáférését a gázai lakosság részére – mondta Antonio Guterres.

Izrael nem sokkal később bejelentette, hogy humanitárius zónát hoz létre a gázai övezet déli, tengerparti részén. Az északi részről menekülők itt biztonságban lehetnek.

Az izraeli hadsereg továbbra is arra szólítja fel a civileket, hogy Gáza városból meneküljenek a déli területekre, ahol segélyek várják majd őket. Egyelőre azonban nem világos, hogy Izrael miként és mikor engedélyezi a segélyek bejuttatását.

Az Egyesült Államok közben folytatja a fegyverszállítást Izrael számára. Október 12-16. között öt szállítógép érkezett Izraelbe fedélzetén hadieszközökkel. A támogatást nem kötötték semmilyen feltételhez, ugyanakkor Washington többször kijelentette, hogy az Egyesült Államok határozottan azt várja Izraeltől, hogy tartsa be a "háború törvényeit", ami szerintük azt jelenti, hogy civilek nem válhatnak katonai akciók célpontjává.

A Híradóban Tárik Meszárt, a Migrációkutató Intézet kutatóját kérdeztük.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!