2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Külföld

Takács Szabolcs: A választás a migrációpárti és a migrációellenes oldal harcát hozza

A jövő heti európai parlamenti (EP-) választás egyértelműen a migrációpárti és a migrációellenes oldal harcát hozza majd el - mondta az MTI-nek telefonon a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára szombaton Tallinnból.

  • Takács Szabolcs: A választás a migrációpárti és a migrációellenes oldal harcát hozza

Takács Szabolcs szerint Brüsszelben nem további válságcsúcsokat, hanem valós helyzetnek megfelelő tanácskozásokat kell tartani a választásokat követően. A magyar álláspont szerint az európai polgárok elégedetlensége egyértelműen visszavezethető az elmúlt öt év kudarcaira - tette hozzá.

Az államtitkár a Lennart Meri egykori észt államfőről elnevezett, Egy múlt, számos jövő címmel rendezett háromnapos biztonságpolitikai konferencián vett részt az észt fővárosban.

A fórumon hangsúlyosan kerültek szóba az európai uniós kérdések, tekintettel a jövő heti európai parlamenti (EP-) választásokra. Takács Szabolcs neves nemzetközi szakértők és politikusok, többek között a szlovák külügyminiszter, Miroslav Lajcák társaságában felszólalt A populizmus szirén hangjai: A csalódottság gyökerei az EP-választások hajnalán című panelbeszélgetésen.

Ezen kifejtette, hogy Brüsszelben nem további válságcsúcsokat, hanem "valóságtanácskozásokat" kell tartani az EP-választásokat követően. Mint mondta, "Szemtanúi lehettünk annak, ahogy alkalmatlan brüsszeli vezetők a saját ideológiai céljaiknak megfelelve rossz politikai döntéseket hoztak, majd azokat megpróbálták ráerőltetni a tagállamokra, annak ellenére, hogy az állampolgárok nyilvánvalóan kifejezték, nem kérnek ezekből".

Le kell vonni a következtetéseket az elmúlt évek hibás brüsszeli politikából, amely oda vezetett, hogy a britek elhagyják az Európai Uniót, a bevándorlók pedig elözönlötték az európai kontinenst - fogalmazott.

Az államtitkár szerint az Európai Bizottság és az Európai Parlament a politikai legitimációját és hitelességét veszítette el azzal, hogy saját bevándorláspárti agendáját kezdte el megvalósítani, ahelyett, hogy figyelemmel kísérték volna az állampolgárok szükségleteit és kívánságait. Takács Szabolcs kitért arra, hogy a konferencia kulcstémája a populizmus volt. Magyar vélemény szerint az EU-ban kialakult egy mesterséges törésvonal, amely a populistának titulált erőket és az úgynevezett progresszív oldal híveit állítja szembe egymással. Ez művi megosztás, amelynek egyetlen célja politikai nyomás alá helyezni azokat, akik eltérnek a fősodortól. Sokkal egyszerűbb valakit morálisan elítélni, mint vitába bocsátkozni vele. A brüsszeli elit gyakorlatilag mindenkit populistának bélyegez, amely nemzeti, bevándorlás ellenes és keresztény - vélekedett.

Magyarország szerint éppen ezek a kérdések lesznek a legfontosabbak az EP-választásokon. A jövő heti voksolás egyértelműen a migráció párt és a migráció ellenes oldal harcát hozza majd el. Az új parlament megalakulásának fő kérdése az lesz, hogy melyik tagállam hogyan viszonyul ehhez a kérdéshez.

A politikus hangoztatta: "mi a következő választási ciklusban azt várjuk el az EU-tól, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy közelebb kerüljön az állampolgárokhoz, és hogy a Brüsszel és a polgárok között keletkezett szakadékokat be tudjuk zárni". Olyan intézkedéseket foganatosítson, amelyek az állampolgárok valódi igényeire ad választ. Európa csak akkor lehet erős, ha kölcsönös tiszteletre épül, minden nemzet eldöntheti, hogy bevándorlásra vagy családpolitikára építi jövőjét, anélkül hogy Brüsszelből jogállamisági eljárásokkal vagy az uniós források megvonásával fenyegetnék.

Ezzel kapcsolatban, ahogy ezt a konferencián is Takács Szabolcs elmondta, a magyar álláspont világos, a migrációval kapcsolatos döntéseket el kell venni az Európai Bizottságtól és a tagállamok, a schengeni térség belügyminisztereire kell bízni.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Die Welt: Kijev már veszített?

Die Welt: Kijev már veszített?

Az ukrán fegyveres erők és a kormány közötti növekvő megosztottság a háború státusát illetően jelentős fordulópontot jelenthet.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!