2024. 06. 22. Szombat Paulina napja
Jelenleg a TV-ben:

Az életmentő - Semmelweis Ignác igaz története

Következik:

Vezércikk 05:00

Külföld

Tagadják a szilveszterkor bejelentett tűzszüneti egyezmény érvényességét a kormányellenes gerillák Kolumbiában

Még nem lépett hatályba a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű kolumbiai gerillaszervezet szerint a december 31-én Gustavo Petro kolumbiai államfő által bejelentett, elvben hat hónapig érvényes kétoldalú tűzszüneti egyezmény. A szélsőbaloldali fegyveresek keddi közleménye szerint az elnök bejelentése egyelőre csak ajánlásnak tekinthető, amelyet még béketárgyalásokon meg kell vitatni.

  • Tagadják a szilveszterkor bejelentett tűzszüneti egyezmény érvényességét a kormányellenes gerillák Kolumbiában

"Az ELN által delegált képviselők nem vitattak meg semmilyen ajánlatot a tűzszüneti egyezményre vonatkozóan a Gustavo Petro vezette kormányzattal, így nem is létezhet semmilyen megállapodás" - olvasható az 1964-ben részben katolikus papok által alapított, ma körülbelül 2400 harcosból álló szervezet honlapján. A közlemény szerint a decemberi caracasi találkozó - amelyet követően az elnöki bejelentés napvilágot látott -, akárcsak a soron következő mexikói forduló a béketárgyalások menetrendjét hivatott tisztázni, nem többet. "Amennyiben sikerül megállapodni a napirendi pontokról, megkezdődhetnek a tárgyalások a szóban forgó kétoldalú tűzszüneti egyezményről, de úgy, hogy elfogadható megoldás szülessen mindkét fél számára"- tették hozzá.

A köztársasági elnök hivatala nem reagált a közleményre, ugyanakkor megerősítette, hogy az elnök találkozó összehívását kezdeményezte a belügyminisztérium, a védelmi minisztérium és a fegyveres szervezetekkel folytatott tárgyalásokkal foglalkozó államfői "békebiztos" bevonásával.

A kormányzat az elmúlt hétvégén közölte, hogy minden egyes fegyveres csoport számára külön rendeletet fog alkotni, és ebben konkrét feltételeket szab meg a tűzszünetről, amelynek felügyeletét az Egyesült Nemzetek Szervezetére bízzák.

A tavaly augusztus óta hivatalban lévő kolumbiai elnök egyik fő célkitűzése, hogy véget vessen országában annak a hat évtizedes belső konfliktusnak, amely több mint 450 ezer emberéletet követelt eddig. Gustavo Petro maga is gerilla volt korábban. A frissen megválasztott elnök és a kormányzata ellen küzdő fegyveres erők között decemberben kezdődtek a béketárgyalások. A caracasi találkozó után Gustavo Petro Twitter-bejegyzésében arról számolt be, hogy a kormány kétoldalú tűzszüneti megállapodásról egyezett meg az ELN mellett négy másik fegyveres csoporttal is.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Orbán Viktor pénteken Berlinben adott interjút a Kossuth Rádiónak. Ebben többek között Manfred Weberről néppárti vezetőről mondott meghatározásokat. Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei – Ferencz Orsolya miniszteri biztos, Kacsoh Dániel a Mandiner főszerkesztő-helyettese és Rákay Philip kreatív producer – kiderül a ma esti adásból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!