2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Szükségállapotot hirdettek Bejrútban

Minden korábbinál élesebb felvétel jelent meg a bejrúti robbanásról. A drámai képsorokat egy Bejrútban dolgozó magyar készítette lakásának erkélyéről. Közben az is kiderült, hogy sorozatos emberi mulasztás okozhatta a hatalmas robbanást. Házi őrizetbe helyezték a kikötői hatóság vezetőit. A libanoni fővárosban két hétre szükségállapotot hirdettek.

  • Szükségállapotot hirdettek Bejrútban

A Bejrút kikötői negyedét letaroló robbanásról egy menyasszonyával együtt ott dolgozó magyar készítette a legrészletgazdagabb videofelvételt. Németh Ágoston videomegosztó oldalán tette közzé a drámai képsorokat.

A lakásukban minden bútor és tárgy, ami nem volt rögzítve, elmozdult a helyéről – mondta el Németh Ágoston.

A detonációban a libanoni Vöröskereszt szerint 135-en haltak meg, és több mint ötezren megsérültek. A számok azonban várhatóan tovább nőnek majd, mert sok elhunyt a romok alatt rekedt. 300 ezer ember otthona rongálódott meg, közülük több tízezeré vált lakhatatlanná.

A robbanásban gabonatárolók is megsemmisültek, így Libanonnak mindössze egyhavi gabonatartaléka maradt. Több ország ajánlott már fel segítséget, az első mentőcsapatok és orvosi eszközök már meg is érkeztek Libanonba. Az anyagi kárt 5 milliárd dollárra becsülik. Magyarország 1 millió dollárt ajánlott fel a libanoni maronita keresztény egyház számára.

Sorozatos emberi mulasztás vezetett a bejrúti katasztrófához

A vizsgálat épp hogy elkezdődött, de az már biztos, hogy sorozatos emberi mulasztás vezetett a bejrúti katasztrófához. A libanoni vámhivatal egy orosz tulajdonban álló hajó rakományaként foglalta le a 2750 tonna ammónium-nitrátot, amit szabályellenesen a zsúfolt libanoni nagyváros központjától nem messze, alig 100 méterre a lakövezettől helyeztek el egy raktárban. Hat hónapja szakemberek arra figyelmeztettek, hogy ha nem viszik el onnan a veszélyes anyagot, az egész Bejrútot felrobbantja.

A kormány azonnal vizsgálatot kezdett és elrendelték a kikötői hatóság vezetőinek házi őrizetét. A felháborodás azonban olyan hatalmas, hogy az még a kormányt is elsodorhatja. A tüntetők Saad Hariri libanoni miniszterelnök konvoját is megtámadták, még a politikus biztonsági embereivel is összetűzésbe keveredtek.

Libanonban már a robbanás előtt is nagyon elkeseredett volt a hangulat. Az ország Szíria, Irán, Izrael és Szaúd-Arábia vetélkedésének csataterévé vált. A vezető posztokat a felekezeti arányok szerint osztják el, de így - a közvélemény szerint - csak korrupt és hozzá nem értő emberek kerülnek pozícióba. Tavaly bekövetkezett az államcsőd is, és ezt a súlyos helyzetet a koronavírus-járvány csak tovább rontotta.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!