2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:35

Külföld

Szükségállapotot hirdettek az ecuadori börtönökben az erőszakhullám miatt

Szükségállapotot hirdetett az ecuadori kormány a latin-amerikai ország börtöneiben az elmúlt hétvégén 18 életet követelő erőszakhullám miatt, és ennek keretében engedélyezte a fegyveres erőknek, hogy vegyék vissza az irányítást a büntetés-végrehajtási intézetek felett.

  • Szükségállapotot hirdettek az ecuadori börtönökben az erőszakhullám miatt

A Guillermo Lasso államfő által elrendelt rendkívüli jogrend hatálya egyelőre 60 napra szól.

Az intézkedés meghozatalát követően 2700 katona és rendőr hatolt be a rossz közbiztonságáról ismert Guayaquil városának egyik fegyintézetébe, és "irányított robbantások segítségével" visszaszerezte az ellenőrzést három cellablokk felett.

Az ország egyik legveszélyesebbnek tekintett büntetés-végrehajtási intézetében szombat óta összecsapások voltak bűnszervezetek bebörtönzött tagjai között. A rabok lőfegyvereket is használtak, illetve gázpalackok felrobbantásával tüzeket idéztek elő.

Az ügyészség a korábban Twitter néven ismert X közösségi platformon bejelentette, hogy a 18 halott rab mellett tíz sebesültről tudnak, akik között egy rendőr is van.

Más börtönökben a fegyencek csaknem száz őrt ejtettek túszul, egyes helyeken pedig - magyarázat nélkül - éhségsztrájkba kezdtek.

Guillermo Lasso szükségállapotot vezetett be Manabí és Los Ríos tartományokban is, valamint Durán városában, ahol vasárnap meggyilkolták Agustín Intriago polgármestert.

Ecuador Latin-Amerika egyik legveszélyesebb országának számít. Guillermo Lasso áprilisban már szükségállapotot léptetett életbe az ország három régiójában, köztük Guayaquilban.

A mostani erőszakhullám az augusztusra kitűzött elnökválasztás kampánya során kezdődött. A jelöltek közül többen az ország börtönrendszerének reformját ígérik.

Borítókép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!