2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Szükségállapotot hirdetett az olasz kormány Velencében

Szükségállapotot hirdetett az olasz kormány az áradások sújtotta Velencében. Róma első körben 20 millió eurós segítséget nyújt a legsürgősebb teendőkre. Ma reggel ismét több mint 145 centiméter magas volt a vízállás. Velence polgármestere szerint az áradások több száz millió eurós kárt okoztak.

  • Szükségállapotot hirdetett az olasz kormány Velencében

Velence leghíresebb terén a Szent Márk téren továbbra is a víz az úr. A turistákat azonban nem zavarja, hogy térdig érő vízben kell gázolniuk. A leleményes árusoknak köszönhetően most a városban a színes gumicsizma a divat.

Úgy döntöttünk, hogy ellátogatunk Velencébe. Direkt ebben az időszakban jöttünk. Ilyenkor még gyönyörűbb arcát mutatja a várost

- mondta egy orosz turista.

Évente 20 millióan keresik fel a lagúnák városát.

Az elején még szórakoztató volt, hogy mindenhol vizet láttunk. Utána azonban már átértékeltük a dolgokat, mikor láttuk hogy a helyiek hogyan szenvednek az áradásoktól. Ez már egyáltalán nem volt szórakoztató

- nyilatkozta egy brit turista.

Velencének jelenleg 85 százaléka van víz alatt. Több mint ötven éve nem volt ilyen súlyos áradás. Bár csütörtökön 113 centiméterre visszaesett a vízszint, de péntek reggel ismét 145 centimétert mértek. Ráadásul az egész térségben erős hullámzás és szélfúvás várható. A helyiek azt mondják jöhet bármilyen pusztító áradás, ők nem hagyják el a lagúnákra épült várost.

A tenger az életünk ezért az áradásokat is megszoktuk. Nehéz órákat éltünk át természetesen. Tisztában vagyunk azzal is, hogy ez meg fog ismétlődni. Fel kell készülnünk az ilyen helyzetekre. Életben vagyunk ez a lényeg, szóval minden megy tovább

- mondta az egyik hotel vezetője.

A Szent Márk székesegyház kriptáját is teljesen elöntötte a víz, a szakemberek attól tartanak, hogy a bazilika oszlopai is súlyosan megrongálódtak. A természeti csapás több száz millió eurós kárt okozott eddig. A római vezetés szükségállapotot hirdetett ezért a város 20 millió eurós gyorssegélyt kap. Amíg ez az összeg nem érkezik meg addig is 5 ezer eurós támogatásban részesülnek az ottlakók, míg a vállalatok 20 ezer eurót kapnak.

Velence polgármestere a Mózes gátrendszer mielőbbi megnyitását sürgeti. 2003-ban kezdték el építeni, ám a sorozatos botrányok és a költségek emelkedése miatt a projekt folyamatosan csúszik. A gátrendszer segítségével dagálykor hermetikusan le lehetne zárni a lagúnát.

Azon dolgozunk, hogy megoldjuk Velence problémáit. Ezek az ügyek évek óta erodálják a várost. Egy különbizottságot állítunk fel, amelynek az lesz a feladata, hogy pontosan mérje fel a feladatokat, és tegyen pontos javaslatokat, hogy milyen döntések szülessenek

- közölte az olasz kormányfő, amikor ellátogatott a városba.

Guiseppe Conte szerint a gát 93 százalékban kész és 2021-ben adhatják át. A környezetvédelmi miniszter eközben arról beszélt, hogy Velence sérülékenysége az általános felmelegedéssel, a heves esőzésekkel és a nagy erejű széllökésekkel magyarázható.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Április 17. és május 29. között országos road-showra indul a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Kavosz, amihez médipartnerként kapcsolódik a Világgazdság is. A Napi Aktuálisban arról kérdeztük Szajlai Csabát, a Figyelő és a Világgazdság főszerkesztőjét, hogy mi a témája ennek a beszélgetéssorzatnak. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!